Ezért nem alussza át a kisbabád az éjszakát

Kevés olyan szerencsés szülő van, aki elmondhatja: az ő kisbabája egész éjjel alszik. A nyugtalan alvásnak több köze van az evolúciós biológiához, mint gondolnánk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2015. augusztus 09. Gyarmati Orsolya
Kevés olyan szerencsés szülő van, aki elmondhatja: az ő kisbabája egész éjjel alszik. A nyugtalan alvásnak több köze van az evolúciós biológiához, mint gondolnánk.


“És, átalussza már az éjszakát?” Ez a kérdés minden kisgyerekes szülő számára ismerősen cseng. Az internetes fórumokon ez az egyik legnépszerűbb topik, és egész iparág rendezkedett be arra, hogy a babák álmát semmi ne zavarja meg. A BuzzFeed News két szakembert kérdezett meg a témáról.  

Miért ébrednek fel éjszaka a kisbabák? Mert ezt kell tenniük.

A Bristoli Egyetem pszichológus professzora, Peter Fleming szerint az a gondolat, hogy a kisbabáknak végig kellene aludnia az éjszakát, csupán a XX. században született. A kicsiknél ugyanis teljesen természetes, hogy gyakran felkelnek.

“Az emberi csecsemők szervezete rövid alvási periódusokra van kalibrálva, és semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy ha egy kisbaba egyhuzamban sokat alszik, az jót tesz neki.”

Valójában senki nem alussza át az éjszakát, még a felnőttek sem

Darcia F. Narvaez, a Notre Dame Egyetem pszichológus professzora szerint az egyik legnagyobb félreértés a szülők körében az, hogy mindenkinek nyolc órát kell aludnia egyvégtében. Pedig ezt senki nem teszi. “A felnőttek sem alusszák át az éjszakát, csak reggelre elfelejtik, hogy rendszeresen felébrednek.”

A kisbabák a fejlődési folyamatuk során sok emlősállathoz képest korábban születnek, így folyamatos törődésre van szükségük

“A csecsemők 9-18 hónappak korábban jönnek a világra mint sok emlős”, mondja Narvaez. “Sok állat úgy születik, hogy azonnal tud járni és önállóan táplálkozni. Az embergyerekek erre nem képesek. Éppen úgy néznek ki születésükkor, mint a magzatok, hiszen azok is.”

A babáknak sokkal rövidebb alvási ciklusaik vannak mint a felnőtteknek

“A felnőttek 90 percig alszanak, aztán eljutnak a felébredésig, majd újra visszaalszanak”, mondja Fleming. “Két-három ilyen ciklusunk van egy éjszaka. A babáknál ugyanez az időtartam 60 perc.” Ez azt jelenti, hogy teljesen renden van, ha a kisbabád mocorog és sokat ébred fel – ráadásul, a felnőttekkel ellentétben nekik nehéz visszaaludniuk.

A babákat nagyon komoly stresszes állapotba kerülnek, ha hagyják őket sokáig sírni. Még ha előbb-utóbb elcsendesednek, akkor is.

Noha a babákat valóban meg lehet tanítani arra, hogy egyedül aludjanak el / vissza, ám egy felmérés kimutatta, hogy miközben látszólag megnyugodtak, valójában extrém magas lett a stressz-szintjük. Narvaez így magyarázza, mi is történik: a sírni hagyott babák azt tanulják meg, hogy nem érdemes jelezniük. Normál esetben a baba felébred, elkezd stresszhormonokat termelni, miközben sír, és ilyenkor bejön valamelyik szülő, megnyugtatja őt, a stressz-szint pedig visszaáll az alaphelyzetbe. Ha azonban senki nem érkezik a baba jelzésére, bekapcsol a fight or flight (harcolj vagy menekülj) reakció, ami azt jelenti: “Húzz bele, mert meghalsz, ha nem figyelnek rád.” Ha ez sem működik, a paraszimpatikus rendszer következik a lefagyásos állapottal. Ez egy igen extrém reakció, de életet menthet, mivel megőrzi a maradék energiát.”

A babák nappal sokat alszanak, éjjel viszont sokszor felébrednek, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az anya teljes figyelmét élvezik

Valójában biológiailag nagyon is érthető a dolog, hiszen éjszaka sokkal kevesebb olyan tényező van, ami elvonhatná a szülők figyelmét a kisbabáról”, magyarázza Fleming. “Csak ez nem fér bele a XXI. századi elvárásainkba.”