Fáj-e a születés?

Azt mindenki tudja, hogy a szülés fájdalmas az anyának. De vajon a babára hogy hat ez a folyamat? Mit érez a világra pottyanó csöppség?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adrenalin
2016. szeptember 13. Csontos Dóra

Azt mindenki tudja, hogy a szülés fájdalmas az anyának. De vajon a babára hogy hat ez a folyamat? Mit érez a világra pottyanó csöppség?


Sajnos nem tudunk interjút készíteni egyetlen újszülöttel sem, így csak a szívfrekvencia monitorozására és a józan eszünkre vagyunk utalva, amikor arról gondolkodunk, mit érez egy csecsemő születés közben.

A születés élménye

A magzat a szülés előtti hetekben felveszi a szinte egyetlen lehetséges pozíciót, ami ezen a szűk helyen lehetséges: fejével beilleszkedik a medencebemenetbe, és várja a megfelelő pillanatot, hogy előbújhasson. Amikor a méh elkezd ritmusosan összehúzódni, a magzat bepréselődik a szülőcsatornába. A megszokott környezetének ilyen hirtelen megváltozása valószínűleg félelmet ébreszt benne. Félelmetes lehet számára a méhizomzat ilyen mértékű összehúzódása. Az élmény hasonló lehet ahhoz, mintha egy szűk barlangjáraton kellene átkúsznunk úgy, hogy minden irányból szorítás és préselés hat ránk. Bár a babának mindössze néhány centit kell megtennie, de ez gyakran hosszú, keserves órákig tart. Előrehaladását megkönnyíti a testét fedő magzatmáz, ami csökkenti a súrlódást. Akkora nyomás nehezedik a kicsi felsőtestére, hogy a tüdejéből kipréselődik a magzatvíz. Ez teszi majd lehetővé az első levegővételt odakint.

Adrenalinlöket

Nem tudjuk pontosan, csak józan ésszel gondoljuk, hogy ez a fajta prés nem lehet kellemes élmény, sőt mi több kifejezetten ijesztő, fájdalmas és magányos érzés lehet. A szívfrekvencia monitorozásával azt viszont pontosan látják az orvosok, hogy mikor gyorsul, mikor lassul a magzat szívverése, és ez jól jelzi a kicsi izgalmi állapotát is. Azt is pontosan tudjuk, hogy a baba mellékveséjéből hatalmas mennyiségű adrenalin szabadul fel. Egészen pontosan a szülés alatt a magzat andrenalinszintje kétszerese az anyáénak, akiről pontosan tudjuk, hogy hatalmas stresszt és fájdalmat él át. Az adrenalin hatása sokrétű: a fájdalomérzet csökkenése mellett a belső szerveknek a méhen kívüli életre való utolsó felkészítését is elvégzi. Gyakran tapasztalják a szülészeteken, hogy az egyébként kimerült újszülött a megszületést követően még órákig nem képes elaludni, mert pezseg benne az adrenalin.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!