Gyanús alakok az utcán? Nem kell többé félned!

Gyanús alakok követnek az utcán? Baleset ért? Itt a gyors segítség! A HelpyNet egy forradalmian új applikáció okostelefonra. Értesíti a szülőket, riasztja a szükséges szerveket. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
applikáció
2015. február 20. Csontos Dóra

Gyanús alakok követnek az utcán? Baleset ért? Itt a gyors segítség! A HelpyNet egy forradalmian új applikáció okostelefonra. Értesíti a szülőket, riasztja a szükséges szerveket. 


2013-ban született meg az ötlet, hogy valamin változtatni kéne. Gere Ferenc nyugalmazott rendőr alezredes korábbi tapasztalati alapján úgy vélte, a bajbajutottaknak szüksége lenne egy gyorsabb segélykérő rendszerre, ahol a kérés épp a kompetens személyhez érkezik be. Ezért létrehozta a HelpyNet-et. “A múltamat kapcsoltam össze a jelenemmel. Célunk az volt, hogy létrehozzunk egy olyan közösségi bűnmegelőzési rendszert, ami hatékonyan szervezi a településeken működő különféle védelmi szervezeteket és ezeket közvetlenül össze is köti a lakossággal.”

Letölt! Megnyom! Megnyugszik!

Az alkalmazás ingyenesen letölthető bármelyik okostelefonra. Andoridra itt, IOS-ra itt. Ezután állítsunk be egy olyan családtagot vagy barátot, akit szeretnénk, hogy a rendszer SMS-ben értesítsen, ha mi segítséget kérünk. Jelenleg egy ember állítható be, akinek SMS-t küld a rendszer, de e-mailben több ismerősünket vagy rokonunkat is beállíthatjuk. Kapcsoljuk be a telefonunkon a GPS-jeladóját, így ha bajba kerülünk pontosan tudják, hova kell érkeznie a segítségnek. Ne várjuk meg a támadást!! Az alkalmazás hatalmas előnye, hogy már akkor is kérhetünk segítséget, ha úgy érezzük, hogy gyanús alakok követnek mint az utcán.

Mire jó ez az applikáció?

A lakossági applikációnak jelenleg három funkciója van:

  • „gyanús alakok a környéken” – használjuk, hogy elkerüljük a nagyobb bajt
  • azonnali segítség S.O.S – a központi segélyhívó számok azonnal elérhetőek
  • egészségügyi riasztás – a közelben lévő orvosok, nővérek, gondozók riasztása

Ezen felül jelentkezhetnek önkormányzatok, hogy részt vegyenek a település védelmében. A harmadik felhasználói szint a beavatkozói szint. Ide jelentkezhetnek a kódjuk alapján a szervek. Ezt a kódot egy központi rendszerből, a VIR-ból azaz a Vezetői Információs Rendszerből kaphatják meg.  

A több éves fejlesztésnek még nincs vége

A jövőbeni tervek közt szerepel egy Call Centeres megoldás, hogy a lehető leghamarabb egészségügyi segítséget tudjanak nyújtani, ha beavatkozásra van szükség.

Hamarosan lehetőség lesz egy térkép segítségével megnézni, hogy mennyire biztonságos egy utca, tér vagy egy sétány az adott település. Ebben a fejlesztésben az a legjobb, hogy nem más, mint a környéken lakók mondják el a véleményüket.

A harmadik ötlet, ami kidolgozás alatt áll, a geolokáció. Ennek a lényege, hogy a VIR értesíteni tudja a rendszerben lévőket, ha valahol problémát észlelnek. Például egy bombariadónál egy bevásárlóközpontban. 

A gyerekek és a nők a legveszélyeztetettebbek

Gere Ferenc hozzátette, az applikációjukat támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány is. Az appot nagyon egyszerűvé tették, így azok a gyerekek is tudják használni, akik még nem tudnak olvasni, de telefonjuk már van. Nekik elég annyit elmagyarázni, hogy ha elvesztenék a szüleiket, akkor elég a piros gombot megnyomniuk és azonnal indul a segítség. A szülők pedig kapják arról az értesítést, hogy hol van éppen az elcsatangolt gyerkőc.

A kitaláló az eddigi visszajelzésekből úgy látja, hogy 65%-ban nők töltötték le az applikációt. Az értékelés pozitív. Az önkormányzatok is arról számolnak be, sikeres az együttműködés. Már előfordult, hogy beavatkozásra volt szükség, de leginkább a gyanús alakok miatt kaptak eddig riasztást. A megelőzés a cél és ez eddig sikerült!

Az applikáció működéséről és a használatával kapcsolatos információkat a videóból megtudhatjátok: