Gyerekbarát menü hisztik ellen

Gondoltad volna, hogy az ebéd vagy a vacsora is lehet az oka a krokodilkönnyeknek? Persze a hisztit hírből sem ismerő totyogó csak a mesében él, de ha jól választod meg az ételeit, segíthetsz a kicsinek megőrizni a hidegvérét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 29. Gyarmati Orsolya

Gondoltad volna, hogy az ebéd vagy a vacsora is lehet az oka a krokodilkönnyeknek? Persze a hisztit hírből sem ismerő totyogó csak a mesében él, de ha jól választod meg az ételeit, segíthetsz a kicsinek megőrizni a hidegvérét.


Mi, felnőttek tisztában vagyunk azzal, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban meghatározza, milyen lábbal kelünk fel reggelente – ha tápanyagban gazdag fogásokat választunk, jobban tudunk figyelni a munkahelyünkön, és barátságosabban viszonyulunk a környezetünkhöz is. A kicsik ezzel szemben csak szükséges rosszként tekintenek az ebédre és a vacsorára, amivel anya megszakítja a játékidőt. Szerencsére elejét veheted a fülsiketítő hisztirohamoknak, ha megválogatod, mi kerüljön a pici tányérjára!

Reggeli

Zabkása
Egy tál zabkása vagy zabpehelytartalmú müzlikeverék után biztos, hogy kiegyensúlyozottan indul a kicsi napja. A zab az egyik legegészségesebb gabonaféle, hamar eltelít, és lassan szívódik fel, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet – ezzel könnyen elkerülhetitek a hangulatingadozást. Amellett, hogy igen gazdag B- és E-vitaminokban, a népi gyógyászatban idegnyugtató szerként, sőt álmatlanság ellen is használták. Az már csak hab a tortán, hogy szuperegyszerű elkészíteni, szó szerint öt perc alatt megvan, és a pici kedve szerint ízesítheted mazsolával, mézzel, eperrel, bogyós gyümölcsökkel, reszelt almával vagy egy csipet fahéjjal.

Tej vagy víz
Az újszülött testének 70, a felnőttének pedig mintegy 60 százaléka víz, éppen ezért fontos már a kicsiknél is odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra. Ha keveset iszunk, csökken a fizikai és a szellemi teljesítmény, romlik a koncentráció, így a gyerekek is nehezebben uralkodnak az érzelmeiken. A szomjúság már a részleges vízhiány egyik jele, ezért próbáld meg rendszeres ivásra szoktatni a kicsit: ébredés után jöhet egy nagy pohár víz, a reggeli mellé pedig egy kis tej. A cukros üdítők és a gyümölcslevek nem oltják a szomjat, csak ideiglenesen felpörgetik a kicsiket, ráadásul tele vannak üres kalóriával.