Ha jót akar ilyeneket ne vegyen karácsonyra

Ha megvettek már mindent azért, ha nem, akkor azért nézzék meg, mire kell különösen figyelni, amikor ajándékot választunk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csere
2013. december 18. szabo.daniel

Ha megvettek már mindent azért, ha nem, akkor azért nézzék meg, mire kell különösen figyelni, amikor ajándékot választunk!


A játékpiac nagyon „karácsonyorientált”. Az ajándékvásárlás már októberben elkezdődik, egy szakbolt az ünnepi időszakban bonyolítja az éves forgalom körülbelül 70 százalékát, a megrendelések száma egy átlagos naphoz képest akár tízszeresre is nőhet a legerősebb napokon.

Nemrégiben jelent meg a “Trouble in Toyland” elnevezésű jelentés, amely – igaz amerikai – játékbiztonsági problémákra irányította a figyelmet, viszont megállapításai sok esetben a hazai helyzetre is alkalmazhatóak. Nem véletlen tehát, hogy egy magyar online játékáruház is „meglovagolta” a dolgot: ezen anyag kapcsán adta ki „Karácsonykor is sok a veszélyes gyerekjáték – Szakértők hívják fel a figyelmet a körültekintő vásárlásra” című kommünikéjét.
Ebben emlékeztettek, hogy az amerikai vizsgálat megállapította, több esetben apró elemek is voltak a kifejezetten 3 év alattiaknak árult játékokon, egy játék mobiltelefon hangereje pedig – bár ezt nagy valószínűséggel közvetlenül a füléhez tartja a gyerek – még két centiméterről is átlépte a veszélyesnek minősülő 85 decibeles küszöböt. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyári vizsgálata szerint a babák fele, a lövedékes játékoknak pedig 80 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest több százszoros mennyiségben – jegyezték meg.
A webáruház vezetőjétől többek között azt kérdeztük, melyek azok a szülői lépések, amelyekkel minimalizálhatóak a veszélyek.

Ezt nézzük a csomagoláson

Ha úgy gondoljuk kiválasztottuk a megfelelőt, nézzük meg tüzetesen a csomagoláson található jelzéseket.

– ►CE-jelzés – ez azt mutatja, hogy megfelel a termék az uniós biztonsági előírásoknak
– ►TÜV-jelzés – ez egy minősítés, ami az összetevők veszélyességét is vizsgálja

Ha megbízható forrásból vásároljuk megbízható márkák termékeit, akkor szintén biztosak lehetünk abban, hogy biztonságos játékot választottunk – mondta a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója. Bognár Ákos hozzátette, fontos, hogy mielőtt odaadjuk a gyereknek a játékszert, olvassuk el a játék részletes leírását, és tartsuk be a csomagoláson feltüntetett korhatárt.

Egyébként pedig ne legyünk szégyenlősek: nyugodtan bontsuk ki, tapogassuk, vizsgálgassuk végig, nem éles-e nem vág-e, stb. Ha neten rendeltük, kicsit más a helyzet, hiszen csak otthon fog kiderülni, ha valami nem megfelelő, de ilyenkor sincs minden veszve.

Bognár Ákos szerint az online vásárlás önmagában nem jelent nagyobb kockázatot, ugyanakkor fontos, hogy megbízható webáruházat válasszunk, itt ugyanis nem fordulhat elő az, hogy egy termék rossz minőségű, vagy éppen meg sem érkezik hozzánk.

Ezt mégis hogyan tudom eldönteni?

Már Magyarországon is sok olyan díj van, ami egy webáruház megbízhatóságát igazolja, ilyen például az Ország Boltja vagy Év Internetes Kereskedője. Ha egy áruház több ilyen minősítéssel is rendelkezik, akkor ott nyugodtan vásárolhatunk.

Fontos, hogy olyan áruházat válasszunk, aminek értjük a nyelvét, és rendelés előtt olvassuk el a szállítási és fizetési feltételeket, hogy ne érjenek meglepetések. Ha egy webáruháznak van telefonos ügyfélszolgálata vagy telephelye, ahova akár személyesen is bemehetünk, az is erősítheti a bizalmunkat, hiszen náluk könnyen tudjuk érvényesíteni a garanciákat.

8 napig bármi visszaküldhető

Mit tehet a szülő, ha a játékot otthon kibontva döbben rá, mégsem lesz jó? A JátékNet.hu vezetője hangsúlyozta, gyakorlatilag minden esetben gond nélkül visszaküldhetjük, és visszakapjuk a pénzünket. „Magyarországon ugyanis az online vásárolt játékok esetében még a csomagolás felbontása után is élhetünk az úgynevezett elállási jogunkkal. A törvény szerint 8 munkanapon belül visszavihetjük a játékot, és a kereskedőnek vissza kell adnia a pénzünket. Mi a JátékNet.hu-nál arra is gondoltunk, hogy az ajándékokat sok esetben csak később bontják ki és próbálják ki, ezért mi a törvényi előírásnál hosszabb időre, 14 napra bővítettük ezt az időszakot” – fogalmazott.

Mit válasszunk?

Minél kisebb a gyermekünk, annál nagyobb méretű játékot érdemes számára vásárolni. Három éves kor alattiaknak ne vegyünk olyat, amit lenyelhetnek, hiszen a kicsik előszeretettel vesznek mindent a szájukba.

Ugyanezért nem javasolják a kicsiknek az apró mágneseket vagy gombelemeket tartalmazó játékokat sem. A játékvásárláskor ugyanakkor a biztonsági szempontok mellett nagyon fontos, hogy az életkori sajátosságokhoz illő játékot válasszunk. Bognár Ákos kiemelte, hogy erre különösen 3 éves kor alatt kell ügyelni: A félévesnél kisebb babák például még nem tudnak tökéletesen fogni, így a puha labdákkal, szivacskockákkal képesek jobban játszani. Egyéves korban azonban már a finom mozgásokat gyakorolják, akár egyszerűbb kirakókat is megoldanak. Óvodáskorban a különböző szerepjátékok meghatározóak a gyerekek fejlődésében, ezért egy játék konyha vagy barkácskészlet biztosan jó választás, míg a kisiskolások akár egyszerűbb tudományos ismereteket biztosító kreatív készletekkel is ügyesen elboldogulnak.