Ha keveset alszik a gyerek, érzelmileg is sebezhetőbbé válik

Mindannyian tudjuk, hogy az alváshiány negatívan hat a hangulatunkra: ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek és idegesebbek vagyunk ilyenkor általában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2016. augusztus 21. Vajda Boglárka

Mindannyian tudjuk, hogy az alváshiány negatívan hat a hangulatunkra: ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek és idegesebbek vagyunk ilyenkor általában.


Persze nem csak rövidtávon hozhatja ki a lehető legrosszabbat az emberből az alváshiány, ezeknél lényegesen súlyosabb problémákhoz is vezethet idővel.
 
Candice Alfano, a Houstoni Egyetem munkatársa szerint azok a gyerekek, akik nem alszanak eleget, illetve gyakran ébrednek fel különféle okok miatt, életük későbbi szakaszában nagyobb eséllyel kényszerülnek szembenézni a depresszióval és egyes szorongásos tünetekkel. De vajon hogyan befolyásolja a kialvatlanság a későbbi mentális problémák kialakulását?
 
 
“Főként az érdekel minket, hogy hogyan élik meg, fejezik ki, szabályozzák, idézik fel érzelmi élményeiket a gyerekek akkor, ha eleget alszanak, illetve akkor, ha alvási nehézségekkel küzdenek” – mondja Alfano. A szakemberek azért a gyerekkort vizsgálják kiemelten, mert az élet korai szakaszában kialakuló szorongásos problémák depresszió és alvászavar a későbbiekben is tartós maradhat, és az egész életre kihat.
 
A kutatás során 50 serdülőkor előtt álló, 7 és 11 év közötti gyerek alvását korlátozták, és felfedezték, hogy a gyerekek nem csupán több negatív érzést fejeztek ki, hanem megváltozott a pozitív élményekhez való viszonyuk is. Már csupán két nap rossz alvás után a gyerekek kevésbé veszik észre és élvezik a pozitív dolgokat.
 
 
A szakemberek szerint a pihentető, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen a mentális egészséghez.