Házasságpártiak a vállalkozásbarát államok

Nemrég a CNBC egy 51 tételből álló lista alapján sorrendbe állította az USA legvállalkozásbarátabb államait. Ezzel párhuzamosan a Christian Post felfedezett egy másik trendet is: a lista első tíz helyén szereplő államnak - Dél-Dakota, Texas, Észak-Dakota, Nebraszka, Utah, Virginia, Kolorádó, Georgia, Wyoming és Idaho - egytől egyig van olyan törvénye, vagy rendelete, amely tiltja az azonosneműek házasságát. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egynemű
2014. február 24. Szaurella

Nemrég a CNBC egy 51 tételből álló lista alapján sorrendbe állította az USA legvállalkozásbarátabb államait. Ezzel párhuzamosan a Christian Post felfedezett egy másik trendet is: a lista első tíz helyén szereplő államnak – Dél-Dakota, Texas, Észak-Dakota, Nebraszka, Utah, Virginia, Kolorádó, Georgia, Wyoming és Idaho – egytől egyig van olyan törvénye, vagy rendelete, amely tiltja az azonosneműek házasságát. 


Az azonosneműek kapcsolatát támogatók régóta harcolnak azért, hogy minél több helyen legális legyen a homoszexuális és leszbikus párok házasságkötése. Szerintük azok az államok, ahol ez megengedett, gazdaságilag is jól járnak, hiszen ezekre a helyekre utaznak az egynemű párok házasságot kötni és a mézesheteket eltölteni, írja a LifeSite News.

A National Organization for Marriage (Házasság Nemzeti Szervezete, NOM) 2012-es tanulmányából azonban az derül ki, hogy azok az államok, ahol tiltott az azonosneműek házassága, sokkal jobb munkahelyi arányszámokkal és egy főre eső jövedelemmel rendelkeznek, mint azok, ahol legalizálták a homoszexuálisok házasságát.

Természetesen nem csupán a házasságról alkotott vélemény határozza meg egy állam vállalkozóbarát voltát. A listán szerepelnek még olyan tételek is, mint:  

– az államok adópolitikája: Texas rója a legalacsonyabb adózási terheket lakosaira, ami sok vállalkozást arra késztet, hogy itt telepedjen le.

– a természeti erőforrások óriási mértékben befolyásolják bizonyos államok gazdasági fejlődését. Észak- és Dél-Dakota, valamint Texas elképesztő olajtartalékokkal rendelkezik, aminek következtében az olajipar az elmúlt években soha nem látott méretekben indult be.

– Virginia Washington, D.C. déli szomszédja. A Forbes magazin 2013-as analízise szerint a kormány terjeszkedésének köszönhetően az elmúlt évtizedben Virginia bekerült az öt leggazdagabb állam közé.

Érdemes megjegyezni, hogy a kizárólag a heteroszexuális párok házasságát elfogadó államok hátrébb kerültek a Family Research Council családi sértetlenséget néző tanulmányában, mint a homoszexualitást támogató, jellemzően észak-keleti államok. Ennek két oka van. Az egyik, hogy az észak-keleti államokban az emberek egyre kevésbé házasodnak, és inkább csak élettársi kapcsolatban élnek együtt, másrészt a hetero házasságpárti államok megpróbálják alkotmánnyal és törvényekkel védeni a családot, mint a társadalom alapmagját.

Mindezeket figyelembe véve nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy a vállalkozásbarát államok ugyanazok, amelyek egyben a hagyományos házasságokat pártolják. Egyszerűen fogalmazva: a konzervatív kormányok a jó adópolitikát és a hagyományos házassági formát respektálják, ami egyben jót tesz az üzletnek is.