Hogy kerül a pénz a karácsonyfa alá?

Karácsony közeledtével egyre többen dilemmáznak rajta, hogy merjék-e szeretteiket ajándék gyanánt pénzzel meglepni Szenteste – különösen, ha a megajándékozott gyerek. Lehet-e jó, szívből jövő ajándék a szeretet ünnepén a pénz? Himer Csilla pénzpedagógus megmondja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 09. Babafalva

Lehet-e szívből jövő és szívhez szóló ajándék a pénz? Röviden: igen! Bővebben: persze, hogy lehet, csak egy csavart kell vinni a dologba.

Pénz, mint karácsonyi ajándék – ahogyan megszoktuk

Mindenkivel előfordult már, hogy valamilyen alkalomra, akár karácsonyra is, pénzt kapott ajándékba. Ha tippelnénk kéne, mit éreztél, mikor megkaptad a borítékot, azt mondanám, hogy valószínűleg nem volt őszinte a mosolyod. Miért? Mert a leggyakoribb mondat, amivel a rokonok át szokták nyújtani a borítékot, az, hogy: „Nem tudtam, minek örülnél, de majd Te tudod, mire van szükséged, és megveszed, ami Neked tetszik…”  Túl azon, hogy a legtöbbünket a világból ki lehetne üldözni ezzel a mondattal, vagy a kistestvérével, a „Vegyél rajta valami szépet…” finomított változattal, több dolog is kavarog ilyenkor a lelkünkben:

  1. Hát még arra sem volt képes, hogy vegyen valamit? Nem érdemeltem meg, hogy áldozzon rám az idejéből? Mennyire szeret ő engem?
  2. Ennyire nem ismer, hogy még azt sem tudja, minek örülnék?
  3. Már megint a megúszásra ment. Kicsit sem erőltette meg magát… Milyen ajándék már ez?

Egyszer érdemes erről őszintén elbeszélgetni a szeretteinkkel, meg fogunk lepődni, hogy legkésőbb kamaszkor elejére kialakulnak bennünk ezek az érzések. Nem érezzük azt, hogy igazán fontosak lennénk az ajándékozónak – pedig a karácsony éppen erről szólna, nem? Ha pedig hozzá veszed, hogy ezt a szitut még lehet súlyosbítani is, akkor egészen biztosan azt mondod, a pénz nem lehet jó ajándék.

christmas-1014022_1920

Pénzt is lehet ajándékba adni karácsonyra, de ennek is megvan a módja

Mivel lehet ezt még jobban elrontani? Hát, amikor körmagyarban megy a borítékosztás a karácsonyfa alatt. Ennyi erővel elég lenne egy borítékot kibélelni, és azt körbe adogathatná mindenki mindenkinek, mint a gyerekek a körjátékban…

Pénz, mint karácsonyi ajándék – egy csúcscsavarral

Erre most jövök én, és minden szakmai hitelemmel azt állítom, hogy de, igen, a pénz lehet olyan igazi karácsonyi ajándék is, amiért igazi, szuszkiszorítós ölelést kapsz a szeretteidtől – és még a gyerek is tanul belőle valami hasznosat, ha neki adod.

person-507791_1920

Mindenkinek van egy nagy vágya, ami megvalósítható az ajándékba kapott pénzből

Mi a titok? A személyesség.

Igen, még a pénzajándékot is lehet személyessé tenni. Hogyan? Úgy, hogy hozzájárulásként adod a pénzt ajándékba! Akkor ezt most kifejtem egy kicsit részletesebben… Szinte egészen biztosan van mindegyikünknek egy nagy vágya. Kinek egy nyugis hétvége valahol csendben félrevonulva (ugye, anyukák?), kinek egy világkörüli út (hát, arra jobb, ha már most elkezdünk gyűjteni), kinek egy meseszép ruha, kinek egy Forma 1-es magyar futam a helyszínen megtekintve… De az is lehet, hogy nem ilyen költségesek azok a vágyak, viszont annál erősebbek, égetőbbek. Az én nagyfiamnak gimis korában pl. az volt a nagy álma, hogy énekelni tanulhasson. Életem legszuszkiszorítósabb ölelését akkor kaptam (megosztva a férjemmel), amikor a karácsonyfa alatt átadtuk a fiamnak azt a borítékot, ami a zeneiskolai félév tandíjának befizetését igazoló bizonylatot tartalmazta.

A cikk a Babafalva oldalán folytatódik!