Inkább a szobában, mint a szabadban?

A mai gyerekek sokkal kevesebb időt töltenek a szabad levegőn, mint ahogy azt a szüleik tették, a saját idejükben. Elgondolkodtató, hogy miért van ez így.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
aktivitás
2016. augusztus 06. Gyarmati Orsolya

A mai gyerekek sokkal kevesebb időt töltenek a szabad levegőn, mint ahogy azt a szüleik tették, a saját idejükben. Elgondolkodtató, hogy miért van ez így.


Nagy-Brittaniában készítettek egy felmérést, amelyben több, mint ezer családot kérdeztek meg arról, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek az udvaron, a játszótéten, azaz a szabadban. Meglepő eredményt kaptak, mivel kiderült, hogy a gyerekek hetente öt és fél órát töltenek a friss levegőn, míg a szüleik idejében ez közel tizenegy óra is volt.
Kiderült a kutatásból az is, hogy nem azért ülnek otthon a gyerekek, mert unatkoznak, hanem inkább a számítógépen játszanak vagy tévét néznek.

A hazai helyzetre gondolva – nem reprezentatív felmérést végezve – egyre inkább mi szülők is megfigyelhetjük, hogy kisiskolás gyerekeink közül egyre többen veszik elő szívesebben a mobil telefont vagy a tabletet és játszanak rajta napestig, minthogy akár a kertben, akár a grundra kimenjenek, és a pajtásokkal játszanak.

Feltehetjük a kérdést, hogy hol is találunk mostanában grundot, vagy miért nem látjuk a gyerekeket együtt játszani a szabadban. Erre sokféle magyarázat lehetséges, a parkok vagy szabad felületetk csökkenése, a barátok és biztonságos környezet a hiánya, és a megváltozott szokásaink is szerepet játszhatnak benne. Azonban mégis fontos kitérnünk egy szempontra, amelyet a fenti kutatás is visszaigazol. A szülők több, mint 90% tartja fontosnak a gyermek fejlődése szempontjából azt, hogy idejük jó részét a szabadban, a természetben töltsék. Akkor mégis mi lehet a baj? Hol rontjuk el, vagy elrontjuk egyáltalán?