Iskola: ha nincs iPaded, hátrányba kerülsz?

Hátrányos helyzetbe kerülhetnek azok a gyerekek, akiknek a szülei nem engedhetik meg maguknak, hogy iPadet, táblagépet vásároljanak nekik. Pedig Angliában egyre több iskola követeli meg a digitális eszközök jelenlétét az osztálytermekben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. augusztus 28. Gyarmati Orsolya

Hátrányos helyzetbe kerülhetnek azok a gyerekek, akiknek a szülei nem engedhetik meg maguknak, hogy iPadet, táblagépet vásároljanak nekik. Pedig Angliában egyre több iskola követeli meg a digitális eszközök jelenlétét az osztálytermekben.


Tőlünk nyugatra egyre jellemzőbb, hogy az iskolások tanszerlistáján, ha nem is kötelezően, de ajánlottan szerepelnek a különböző multimédiás eszközök,annak ellenére, hogy ezek megvásárlása óriási terhet ró a kis költségvetésből gazdálkodó családok számára.

Nagyon sok osztályfőnök úgy véli, a különböző tabletekkel, iPadokkal valójában spórolni lehet, hiszen egy könyvet sokkal olcsóbb letölteni, mint megvásárolni, s a kutatómunka is jóval egyszerűbbé válik általuk. Ráadásul a modern digitális eszközök használatának ismerete – tetszik, nem tetszik – ma már alapvető elvárás.

Egy nemrég nyilvánosságra került felmérés szerint a brit szülők gyerekenként nagyjából 130 fontot (kb. 45000 Ft) költenek évente multimédiás eszközökre, s ez az összeg egyre nő. Egy angliai iskolában például a szülőknek három lehetőséget kínáltak iPad vásárlásra: megvehetik saját maguk, megvásárolhatják az iskolától 209-300 fontért (kb. 74.000-105.000 Ft), vagy bérelhetik is havi 12.40 fontért (kb. 4400 Ft).

Egy szülő így panaszkodott a Daily Mailnek: “”Szeretnék látni valamiféle bizonyítékot arra, hogy a gyerekeknek valóban előnye származik abból, ha a tanulás során ilyenfajta technológiát vesznek igénybe.” Egy osztályfőnök azonban ezt válaszolta a felvetésre: “A tanulóknak tökéletes magabiztosságot kell szerezniük a multimédiás eszközök használatát illetően, hogy eséllyel indulhassanak a munkaerőpiacon, amikor felnőnek.”

Egy olyan anyuka, akinek két gyermeke a Tunbridge Wells-i Skinners’ Kent Academy-re jár, így nyilatkozott: “Havi 45 fontot (kb. 16.000 Ft) fizetek az iskola által kért iPadek bérlésére, de meglehetősen dühös vagyok emiatt, mert úgy érzem, az iskolák nekünk, szülőknek nemigen hagynak választási lehetőséget. A Tanárok Nemzeti Szakszervezetének egyik munkatársa, Christine Blower elmondta: nagyon nagy a szakadék a szegény és a jómódú tanulók között, s utóbbiak csak növelik ezt a különbséget a különböző telefonok, iPadek, tabletek megvásárlásával.  “Egy felmérés szerint 14 év állami iskoláztatás alatt a szülők nagyjából 22.500 fontot (majd’ 8 millió forintot) költenek egyetlen gyerekre.