Ítélet született Geréb Ágnes ügyében

Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnest szerdán, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dúla
2015. november 25. Csontos Dóra

Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnest szerdán, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól.


Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért, az ügyészség súlyosbításért, a felfüggesztés mellőzéséért és az általános orvosi foglalkozástól eltiltásért fellebbezett. A II. és III. kerületi bíróság szerdán kihirdetett ítéletében háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest.

Mivel az egyik sértettnek az volt a kívánsága, hogy az ügye ne jelenjen meg a sajtóban, a bíróság erkölcsi okokra hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el. A perbeszédek is zárt ajtók mögött hangzottak el szerdán, miként Geréb Ágnesnek az utolsó szó jogán elmondott szavai is, az ítélethirdetés azonban nyilvános volt.

Háborítatlan szülést szeretett volna Magyarországon

Az ítélet indoklásában felidézték: Geréb Ágnes a zavartalan, háborítatlan szülés magyarországi elfogadtatása mellett tette le voksát, célja volt az otthonszülés hivatalos elfogadtatása. A bíróság megállapította: Geréb Ágnest egy 2007 októberében született jogerős ítéletben három évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől, és bár az eltiltás hatálya alatt nem folytathatott volna terhesgondozást, mégis végzett ilyen tevékenységet, értékelte terhes nők leleteit és javasolta számukra az otthonszülést, ezzel pedig elkövette a kuruzslást.

Három csecsemő halála a vád

Kimondták azt is, hogy Geréb Ágnes három, általa vezetett otthonszülésnél megszegte foglalkozása szabályait. Az első, 2009. szeptemberi esetben a 38 éves, otthon szülő nőnél Geréb Ágnes először tiszta, majd zavaros magzatvizet észlelt, ekkor a nőt kórházba vitték, ahol az asszony megszülte gyermekét. A gyermek azonban a lenyelt, magzatszurokkal szennyezett magzatvíztől megfulladt. A bíróság megállapította: a nő többszörösen veszélyeztetett volt, részben az életkora miatt, részben pedig azért, mert már túlhordta gyermekét, ennek ellenére Geréb – megszegve foglalkozása szabályait – nem irányította a nőt azonnal kórházba.

A másik, 2010. júniusi otthonszülésnél a gyermek megszületett, azonban a bíróság szerint Geréb Ágnes nem gondoskodott a gyermek száj- és orrüregének kitisztításáról, ezzel megszegte foglalkozása szabályait és veszélyeztette a gyermek életét.

A harmadik, 2010. augusztusi esetben pedig Geréb Ágnes annak ellenére elvállalta a szülés levezetését, hogy az anya ugyancsak veszélyeztetett volt – részben vérképzési rendellenessége miatt, részben pedig, mert várható volt, hogy az átlagosnál nagyobb súlyú gyermek fog születni. Az újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük. A bíróság ebben az esetben is megállapította, hogy Geréb Ágnes megszegte foglalkozása szabályait, amikor nem küldte kórházba szülő nőt, és ezzel közvetlen életveszélynek tette ki az anyát és gyermekét.

A bíróság szerint Geréb Ágnes közokirat-hamisítást követett el, amikor rávett egy párt, az anyakönyvi kivonat kiállításánál mondják azt, hogy a gyermekük nem a XII. kerületi születésházban, hanem III. kerületi otthonukban született.

Az ítélet nem jogerős

Geréb Ágnes a 2012 decemberében kezdődött büntetőper alatt mindvégig következetesen tagadta bűnösségét. A bíróság a büntetés kiszabásakor nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte a többszörös halmazatot, és azt, hogy a vádlott a foglalkozástól eltiltás hatályát semmibe véve követte el tetteit. Nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság az idő múlását.

Geréb Ágnest 2010. október 5-én egy szülési komplikáció során vette őrizetbe a rendőrség, majd előzetes letartóztatásba, később pedig házi őrizetbe került, azt követően lakhelyelhagyási tilalom alá helyezték. Ezt – a kiszabott büntetésre és arra, milyen régóta áll kényszerintézkedés hatálya alatt – az ügyészség kezdeményezésére a bíróság megszüntette.

Geréb Ágnes ellen az elmúlt években több büntetőeljárás is indult foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. 2007 októberében a bíróság jogerős ítéletben három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől. 2012 februárjában jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték és tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától, de ebben az ügyben idén márciusban perújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla.

Geréb Ágnes 2012-ben a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő októberben úgy döntött, hogy csak a folyamatban lévő büntetőügy jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad vagy Geréb Ágnesnek le kell töltenie a büntetését.