Jön! Jön! Jön! A CSOK mellett itt az újabb otthonteremtést segítő megoldás!

Nemzeti Otthonteremtési Közösség – ez a neve annak a programnak, amely a házépítési kedvet szeretné motiválni, mivel a CSOK az újépítésű, de már kész lakásokra vonatkozik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi kedvezmény
2016. január 19. Csontos Dóra

Nemzeti Otthonteremtési Közösség – ez a neve annak a programnak, amely a házépítési kedvet szeretné motiválni, mivel a CSOK az újépítésű, de már kész lakásokra vonatkozik.


Otthonteremtési közösség alakulását javasolja a kormány. Rogán Antal miniszter a stabil gazdasági helyzetre, az alacsony költségvetési hiányra, valamint a lakossági megtakarítások komoly arányára hivatkozott egy mai háttérbeszélgetésen, amikor a NOK-programról beszélt.

Magyarországon az elmúlt években igencsak megcsappant az építkezési kedv: nagyon kevés ház, lakás épül nálunk. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter párhuzamosan négy kormányprogrammal segítené a jövőben az otthonteremtést: a CSOK-kal, az áfacsökkentéssel, az építési engedélyek egyszerűbbé tételével és a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozásával.

Az ötletet egyébként a britektől vettük: a szigetországban régóta működnek az ún. building society-k, amelyek lényege, hogy aki befektetne az építkezésbe, az befizet egy adott összeget a közöség pénzébe, majd havonta x összeggel növeli az alaptőkét. A befektetők között rendszeresen kisorsolnak egy lakást, amelynek árából természetesen levonódik a már befizetett összeg, a fennmaradó részt pedig részletekben lehet törleszteni. A többiek – akiket nem sorsoltak ki – „játékban” maradnak, tovább fizetnek a következő sorsolásig és így tovább. Persze itt sem csak a szerencse dönt, mivel minél több az alaptőke, annál nagyobb az esély a kisorsolódásra. Jó hír, hogy ha valaki nem tudja fizetni a meghatározott havi összeget, az kiszállhat, méghozzá úgy, hogy az addig befektetett pénz nagy hányadát is visszakapja. Egy-egy közösség maga határozza meg, évente mennyi lakást / házat sorsolnának ki.

Nálunk az erre vonatkozó törvényjavaslatot e héten nyújtja be a kormány az országgyűlésnek, és akár már tavasszal életbe léphet, ha elfogadják. A cél az, hogy az eddig monopolhelyzetben lévő takarékpénztáraknak végre versenytársa akadjon, s ezáltal minél kedvezőbb feltételek szülessenek az otthont teremteni kívánók számára, jelenleg ugyanis hiába van lakás-takarékszövetkezetben komoly megtakarítása az embereknek, ezekből rendszerint nem lesznek ingatlanok.