Kaláka 50! – színes programokkal vár a jubileumi évad!

A Kaláka együttes idén novemberben lép fennállásának 50. esztendejébe! A jubileumi évad november 24-én kezdődik a szokásos Marczibányi téri klubkoncerttel, s 2019. november 30-án a Müpában egy nagyszabású koncerttel zárul. A két esemény között az ünnep jegyében a zenekar külföldi turnékkal, rangos fesztiválokkal, kiemelt koncertekkel, valamint új albummal örvendezteti meg hazai és határon túli kedvelőit. Egy rendhagyó, zenés sajtótájékoztató keretében ismertették az 50. évi programot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
koncert
2018. november 24. marczi.hu

Folytatódnak a szokásos klubkoncertek a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A jubileumi évad nyitányaként november 24-én első vendégként Huzella Péter lép fel. Az idei utolsó, karácsonyi klubkoncertre december 25-én kerül sor, melyen Andrejszki Judit és Sebestyén Márta működnek közre. A 2019-es klubkoncertek vendégei Palya Bea, a Szélkiáltó, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák lesznek.

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról-házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?” A Kaláka betlehemes műsorában elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott dalok. A zenekar 1987 óta adventkor „házról-házra”, templomról-templomra, iskoláról-iskolára, színházról-színházra jár. Minden évben néhány napot határainkon túli magyarlakta vidéken töltenek, így idén is a hazai helyszínek mellett egy erdélyi turnéval emelik az ünnep fényét. Az erdélyi turné helyszínei: Szatmárnémeti, Nagykároly, Kolozsvár, Kraszna, Nagyenyed, Déva, Brassó, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Székelyudvarhely, Nagyvárad. A műsor december 2-án a Nemzeti Színházba is ellátogat.

Január 28-án a Vigadóban ünnepli Kiss Anna költőnő 80. születésnapját a Kaláka! Az együttes a kezdetektől fogva zenésíti meg és énekli Kiss Anna költeményeit. Az ünnepi koncerten bábosok és színi növendékek mellett olyan vendégzenészek lépnek fel, akik korábban maguk is megzenésítettek verseket a költőnőtől, így Novák Péter és az Etnofon Társulás, Bognár Szilvia, Paár Julcsi, Ferenczi Gyuri és az 1-ső Pesti Rackák, valamint az Eszterlánc.

Az évad egyik különlegessége a „Kaláka 50 Hét határon át” koncertturné. Az ország a hét szomszédos országának egy-egy határ menti városába látogatnak el az együttes tagjai, amely után a magyar területen fekvő szomszédos városban is koncerteznek. A város-párok a következőek: Sopron-Felsőőr; Miskolc-Kassa; Mátészalka-Beregszász; Debrecen- Nagyvárad; Szeged-Szabadka; Pécs-Drávaszög valamelyik települése; Zalaegerszeg–Lendva.

Májusban az együttes a Vigadóban és Kolozsvárott Bogdán Zsolttal, a kiváló kolozsvári színésszel közösen tart emlékestet Kányádi Sándor 90. születésnapja alkalmából. Sándor bácsit idézve: “a közönségünk mindenki, karon ülőtől botra támaszkodóig”.

A jövő év folyamán jelenik meg a Kaláka új albuma, Őszi rigódal címmel! A lemezen új és eddig hanghordozón nem kiadott Kaláka-dalok szerepelnek. A címadó Áprily Lajos-vers mellett többek között Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János megzenésített művei mellett a már régóta énekelt Örkény-egyperces, a Rossz álom is hallható.

Jövő nyáron a szokásos fesztiválok következnek. Egerben rendezik immáron a 40. Kaláka Fesztivált (június 27-30.) Az együttes kiemelt fellépője az egyre népszerűbb magyarföldi Fatemplom Fesztiválnak (július 12-14.), továbbá Kapolcson a Művészetek Völgyében várják a családokat a Kaláka Versudvarban (július 19- 28.)

 Ősszel a dél-amerikai magyar diaszpórához látogat el az együttes, a tervek szerint olyan országokat érintenek, mint Argentína, Brazília, Chile, Uruguay és Peru.

A jubileumi évad záróeseményeként november 30-án nagyszabású koncerttel készül a zenekar a Müpában! Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közösen játszanak, ahol bemutatják a Hangol már a zenekar című CD-jüket. Az esti gálán a Kaláka ad koncertet vendégművészek közreműködésével.