Kell-e félnünk a Zika-vírustól?

Oltóanyag még nincs a vetélést, kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó, rettegett Zika-vírus ellen. Senki ne utazzon Dél-Amerikába, ha babát vár vagy tervez! Melyek a fertőzés tünetei? Kel-e félnünk egy esetleges járványtól?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 30. Csontos Dóra

Oltóanyag még nincs a vetélést, kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó, rettegett Zika-vírus ellen. Senki ne utazzon Dél-Amerikába, ha babát vár vagy tervez! Melyek a fertőzés tünetei? Kel-e félnünk egy esetleges járványtól?


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a Zika nemcsak Dél-Amerikát és Észak-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. Christian Lindmeyer, a WHO szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a vírus gyors terjedését.

A vírus több európai országban is felbukkant: brit, holland, dán állampolgár szervezetében is kimutatták már a vírust, továbbá Németországban, Svájcban és Svédországban is regisztráltak már zikavírus-fertőzést.

Itthon nem kell tartani attól, hogy kitör a Zika-járvány?

A vírust a tigrisszúnyogok terjesztik, ám ez a szúnyogfaj csak nagyon kis számban lelhető fel Magyarországon, így nincs meg a feltétele egy lehetséges járvány kialakulásának – ezt Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa nyilatkozta az M1 csatornán.

Honnan ered a vírus?

A Zika vírust ugandai majmokban fedezték fel 1947-ben, a Zika nevezetű erdőben. 10 évvel később kiderült, a szóban forgó vírus Nigériában megbetegedéseket okozott emberekben. Közép-Afrikában az évtizedek alatt megszokták a betegséget, a vírus antitestjei sok ott élőben jelen vannak.

Szlávik János azt is elmondta, hogy Brazíliába a vírust egy ázsiai turista hurcolta be 2014-ben a futball-világbajnokság alatt. De a Zika-vírus ez időben már jelen volt Thaiföldön, Ázsiában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. A járvány ez évben (2014-ben) indult, és egész Amerikán végigsöpört, elérte az Egyesült Államok déli határát is. 2015 októbere óta több mint 4000 Zika-fertőzéses esetet regisztráltak Brazíliában.

A Zika-vírus által okozott mikrokefália, azaz kóros kisfejűség egyébként is előfordul, de 2 évvel ezelőtt Brazíliában még csak 100 eset volt egy évben, 2015-ben viszont már több ezer. Továbbá sikerült az illetékeseknek megállapítani, hogy a vírus okozta a nagy számú rendellenes fejlődéses eseteket – ismertette a történéseket az infektológus főorvos.

Melyek a Zika tünetei?

Gyakorlatilag az influenzával megegyező tüneteket produkál a Zika-vírus. Magas láz, vörös szem, szem mögötti fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom, ritkán bőrkiütések jelzik a Zika-fertőzés jelenlétét a szervezetben. A Zika-vírus szinte soha nem halálos, körülbelül 1 hét alatt magától is elmúlik.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!