Kellemetlen banki meglepetés érheti a kisgyermekeseket

Érdemes vigyázni azzal, hogy kisgyerekesként mikor igénylünk lakáshitelt. A GYES és GYED munkabérnél alacsonyabb szintje miatt ugyanis lehet, hogy éppen az újszülöttet nevelő családok bukják el a hitelkérelmet - tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bank
2016. június 03. Csontos Dóra

Érdemes vigyázni azzal, hogy kisgyerekesként mikor igénylünk lakáshitelt. A GYES és GYED munkabérnél alacsonyabb szintje miatt ugyanis lehet, hogy éppen az újszülöttet nevelő családok bukják el a hitelkérelmet – tudta meg a csalad.hu.


Nem meglepő, hogy sokan akkor akarnak nagyobb lakásba költözni, amikor megszületik az első vagy második gyermek. Ilyenkor azonban akár hátrányos is lehet a szülői lét, a GYES-en, GYED-en lévő anyukák jövedelmét ugyanis nem minden bank fogadja el teljes értékű jövedelemnek, vagyis a hitelbírálat során hátrányos helyzetbe kerülnek a kisgyerekes szülők – írja a Pénzcentrum. Bár a kormány az otthonteremtési programmal, és a CSOK-kal kifejezetten a gyermekes családokat szeretné támogatni, a helyzet azt mutatja, hogy vannak jogszabályi rések, amelyeket kihasználva a bankok éppen ezeket a családokat hozhatják hátrányos helyzetbe.

A lakáshitelek nagy részét egyértelműen kisgyermekes családok veszik fel. A Pénzcetrum által megkérdezett bankok viszont – üzleti titokra hivatkozva – nem igazán kívánták közölni, hogy hogyan viszonyulnak hitelkérelem esetén a gyermekgondozási segélyt vagy díjat kapó családokhoz. Egészen biztos van bank, amelyik ezeket a jövedelempótló támogatásokat elfogadja, de a tapasztalatok szerint bőven vannak pénzintézetek, ahol csak a munkabért tekintik a hitel ellentételezéseként szolgáló jövedelemnek.

A dolgot ugyan szabályozza a Magyar Nemzeti Bank adósságfék-rendelete, melynek értelmében a GYES és a GYED olyan rendszeresen fizetett járadék, amelyeket a bankoknak elvileg el kellene fogadniuk, mégsem minden pénzintézet gondolkodik így. Az MNB tájékoztatása szerint sincs kemény előírás a kérdésben, a bankok saját hatáskörükben – jegybanki előírások betartása mellett – saját hatáskörben eldönthetik, hogyan kezelik az átmenetileg nem bérből élő szülő jövedelmét.

További probléma, hogy a bankok üzleti titokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra a hitelbírálatoknál mérlegelt szempontjaikat, vagyis amikor kisgyerekes családok lakáscsere, vagy vásárlás mellett döntetnek, nem kapnak meg minden információt ahhoz, hogy számukra kedvező feltételeket biztosító bankot választhassanak. További érdekes szempont, hogy ha a bankok egységesen elfogadnák jövedelemként a GYES-t vagy a GYED-et, nem sokat kockáztatnának, hiszen ezeket a járadékokat csak olyan szülők kaphatják, akik a gyermek születésekor rendelkeztek munkaviszonnyal és munkabérrel, vagyis a támogatások lejártával biztosan nőne a havi jövedelmük.