Legyél offline! – Mark Zuckerberg nővérének gyerekkönyve

Különös dolgok mennek Zuckerbergék háza táján mostanában: a Facebook feltalálójának testvére, Randi Zuckerberg két hét múlva jelenteti meg gyerekkönyvét, amelynek lényege, hogy dobjuk el telefonjainkat, tabletjeinket, laptopjainkat, és menjünk ki végre a szabadba, térjünk vissza offline üzemmódba - amikor csak lehet. Persze minderről mi is online értesültünk, hiszen a könyvet az interneten reklámozzák... De azért jó ötlet! :)

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dot complicated
2013. október 29. Gyarmati Orsolya

Különös dolgok mennek Zuckerbergék háza táján mostanában: a Facebook feltalálójának testvére, Randi Zuckerberg két hét múlva jelenteti meg gyerekkönyvét, amelynek lényege, hogy dobjuk el telefonjainkat, tabletjeinket, laptopjainkat, és menjünk ki végre a szabadba, térjünk vissza offline üzemmódba – amikor csak lehet. Persze minderről mi is online értesültünk, hiszen a könyvet az interneten reklámozzák… De azért jó ötlet! 🙂


Hányszor fordult már elő, hogy kint szikrázó napsütés és meleg van, a gyerek meg csak ül a számítógép előtt és – remélhetőleg életkorának megfelelő – valamit néz, nyomkod, ír, megoszt, lájkol, stb. És hányszor alakult úgy, hogy noha megtehettük volna, hogy kimegyünk egyet sétálni, vagy netán egy könyvvel (nem e-bookkal) a kezünkben leülünk egy padra olvasni, mégis a billentyűzet-monitor-egér opciót választottuk? Randi Zuckerberg pont az ilyen helyzetekből szeretne kirángatni minket, meg a gyerekeinket is.

Valójában két könyvről van szó: az egyiknek az a címe, hogy Dot. (A “dot” szó angolul a pont megfelelője, jelen esetben kétértelmű: egyrészt bármely internetes címben szerepel, másrészt utal arra is, hogy tegyünk pontot valaminek a végére. Ugyanakkor a Dot a Dorothy becézése is.) A másik kötet pedig a Dot Complicated, (kb.: Bonyolult Dot) ami felnőtteknek szól, és tuladjonképpen az azonos nevű weboldal legfontosabb témáinak papírformájú változata.

“Valahányszor a 22 hónapos kisfiam meghall egy telefoncsörgéshez hasonló hangot, azonnal azt mondja: Telefon? Halló! Ez újra és újra eszembe juttatja, mennyire főszerepet játszik a technológia az életünkben. Az, hogy bármikor pillanatok alatt elérhetjük szeretteinket olyan lehetőség, amivel rendszeresen élek. Minden héten kapok egy e-mailt a kisfiam, Asher bölcsödéjéből, amelyben néhány fotót csatolnak az elmúlt pár nap legemlékezetesebb pillanatairól. Asher nagyszülei a Skype-on keresztül tartják velünk a kapcsolatot. A monitoron keresztül lehettek tanúi Asher első lépéseinek és szavainak is. Amikor úton vagyok, mindig bekapcsolódok az esti altatásba egy kamerán keresztül, és együtt éneklünk Ashernek altatódalt”, mondja Randi.

Csakhogy az éremnek van egy másik oldala is: noha valóban egyszerűbbé vált a kommunikáció ezekkel az eszközökkel, az elektromos kütyük bonyolultabbá is tették az életünket. A késztetés arra, hogy mindig online legyünk nagyon könnyen átfordul függőségbe. Gyakorlatilag mindenre van már alkalmazás (nekünk a legújabb kedvencünk, amikor az okostelefon óránként csobog, hogy itt az ideje vizet inni…), ugyanakkor abnormális, hogy szinte elvárássá vált, hogy életünk minden percében elérhetőek legyünk. Randi könyvei abban igyekeznek segíteni, hogy megtaláljuk az egészséges középutat.

A Facebook-guru testvére tehát gyakorló anyaként szól hozzánk: egyrészt elismeri a különböző multimédiás eszközök előnyeit, másrészt önkritikát gyakorol, leírva például, mennyire rosszul viseli a kisfia, Asher, ha ő telefonál. Ugyanakkor Asher imádja a kütyüket, és a végtelenségig képes nyomkodni azokat, s természetesen a szülei felelőssége megtanítani neki a határokat, de ezek a szülők maguk is online élnek, szóval nem lehet egyszerű Zuckerbergnek lenni.

Randi őszintesége egyébként kifejezetten motiváló. Könyvében leírja, hányszor kapta magát azon, hogy vacsora közben válaszol egy e-mailre, vagy hívásra, s a telefonja élete minden percében nála van. A kérdés, amit feltesz, a következő: Hogy állítasz jó példát a családod elé? Hogy tanítod meg a gyerekednek, hogy felelősségteljesen használjon bármit, aminek köze van az online világhoz? Milyen szabályokat hozol ennek érdekében?

A Dot Complicated (ami egyben a Randi által működtetett website címe) kitér arra is, milyen tapasztalatai voltak Randinak, amíg a Facebooknak dolgozott (2011-ig), hogyan próbált egyensúlyozni karrierje és az anyaság között, és mit jelentenek számára az olyan fogalmak, mint a magánélet, a szociális identitás, a család és a szeretet.

A két könyv november 5-én jelenik meg az Egyesült Államokban. Ha tetszik, akkor írunk egy levelet Randinak papíron, borítékban, igazi bélyeggel – innen, a kertből egyenesen a Szilikonvölgybe!