Már csak két hét: szlovák népszavazás az egyneműek házassága ellen

Február 7-én igen kényes kérdésekről tartanak népszavazást Szlovákiában. A referendum olyan témákat feszeget, mint az egynemű párok gyermek-örökbefogadása, a házasság, mint kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugvó egység, vagy a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló oktatás az iskolákban. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adoptálás
2015. január 21. Gyarmati Orsolya

Február 7-én igen kényes kérdésekről tartanak népszavazást Szlovákiában. A referendum olyan témákat feszeget, mint az egynemű párok gyermek-örökbefogadása, a házasság, mint kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugvó egység, vagy a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló oktatás az iskolákban. 


A népszavazást azután kezdeményezték, miután a konzervatív szemléletű Alliance for Family (Szövetség a Családért) nevű szervezet 400 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy szavazzanak az alábbi kérdésekről:

1) egyetért azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugszik?

2) Egyetért azzal, hogy azonos nemű párok vagy csoportok nem fogadhatnak örökbe és nevelhetnek gyermekeket? 

3) Egyetért azzal, hogy az iskolákban ne legyen kötelező a gyermekeknek részt venni olyan oktatásban, amely a szexuális viselkedésről vagy az eutanáziáról szól, amennyiben a szülei ebbe nem egyeznek bele?

Lett volna még egy negyedik kérdés is, amely azt tudakolta volna, egyetértenek-e az állampolgárok azzal, hogy a házasságon kívüli párkapcsolatokra ne vonatkozhassanak olyan védelmek és jogok, amelyek a házasságban élőkre igen, ám ezt alkotmányellenesnek nyilvánították és kivették a kérdések közül. (Amennyiben erről is szavaztak volna, a többségi igen válaszok esetében lehetetlenné vált volna az egynemű párok bejegyzett párkapcsolatának bevezetése.)

Az ellenzék homofóbnak titulálta a referendumot, kiemelve, hogy az áldozattá teszi az egynemű párokat és megtagadja tőlük alapvető jogaikat. 

Az Alliance for Family mindössze öt hónap alatt gyűjtötte össze a 400 ezer aláírást, amellyel már kérvényezhették a népszavazás kiírását annak érdekében, hogy korlátozzák a homoszexuális párok családalapítással kapcsolatos jogait.

2014-ben a Smer párt már elérte, hogy alkotmányi szinten tiltsák a homoszexuálisok házasságát, ám az Allience for Family ezt az eredményt keveselte, mivel úgy érezte, ez a korlátozás nem garantálja a családok szentségét és nem védi meg a gyermekeket. “Számunkra a gyermekek jogai fontosabbak mint a felnőtteké”, mondta Anton Chromík ügyvéd, az Allience for Family egyik vezetője.

A konzervatív értékrend igen jellemző a régióra: Lengyelországban törvényileg tiltott az abortusz, Horvátországban pedig a lakosság 65 százaléka szavazott a homoszexuálisok házasságkötése ellen 2013-ban.

“Nem a szexuális felvilágosítás, hanem a szexuális “képzés” ellen vagyunk”, jelentette ki nemrég Chromík, aki egyébként öt gyermek édesapja.

Ami a referendum iskolai oktatására vonatkozó kérdését illeti, érdemes megemlíteni, hogy Szlovákiában kifejezetten alacsony a tiniterhességek aránya (1000 lányra 18 terhesség jut) összehasonlítva például Angliával, ahol egyébként kötelező a szexuális oktatás.

Ami az adoptálás kérdését illeti, való igaz, hogy e tekintetben Szlovákia kifejezetten rosszul áll: minden 1000 gyerek közül ötöt elhagynak, s ezzel Szlovákia áll az élen az Európai Unió országai között az adoptálásra váró gyerekek arányát illetően. A szlovák árvák 40 százaléka intézményekben nő fel (összehasonlításképp: az USA-ban ez az arány 14 százalék), tehát óriási szükség lenne örökbefogadó szülőkre, ám az Allience for Family szerint, bármilyen rossz is legyen a helyzet, az semmiképp nem engedhető meg, hogy az adoptálók között homoszexuális párok is legyenek.

Az Allience for Family kezdeményezését közel száz szervezet és intézmény támogatja, amelyek közül a legfontosabb a katolikus egyház. A szlovákok 63 százaléka vallja magát katolikusnak, s tavaly decemberben egy konferencián a püspökök nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra szólították fel a híveket, hogy szavazzanak mindhárom kérdésre igennel a februári népszavazáson.

Szlovákia leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű csoportjai sokkal kisebb erővel bírnak mint az egyház és a sok más, egységesen a kezdeményezés mögött álló szervezet, ezért ők nem is annyira a referendum ellen szólalnak fel, inkább arra biztatják az embereket, hogy ne menjenek el a népszavazásra, hiszen amennyiben a szavazók aránya nem éri el az 50 százalékot, úgy a referendum érvénytelennek minősül. Sajnos az elmúlt években tartott hét népszavazásnál hat eseteben éppen ez történt: kevesen mentek el voksolni, s csupán az EU-tagságról szóló referendum idején jelentek meg elegendően a szavazóhelyiségekben.


A Családháló szerkesztősége – maximálisan egyetértve a katolikus egyház, illetve az Alliance for Family álláspontjával – arra biztatja minden, a szlovák népszavazáson voksolni jogosult olvasóját, hogy vegyen részt a február 7-i referendumon és szavazzon három igennel a kérdésekre. Ne feledjük: a gyerekek jövője a tét!