Még nagyobb kincs lesz az anyatej

Másfélszeresére emelik a leadott anyatejért kapott juttatást – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2016. július 27. Csontos Dóra

Másfélszeresére emelik a leadott anyatejért kapott juttatást – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Budapesten.


Novák Katalin elmondta, az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le az anyatejet. Az anyatejes táplálás világnapja (augusztus 1.) alkalmából tartott sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, a cél, hogy minél több gyermek kapjon anyatejet féléves koráig.

Az anyatej nemcsak a csecsemő táplálásában rendkívül fontos, de a szoptatás megerősíti az anya és gyermeke közötti fizikai és lelki kötődést – mondta. Novák Katalin hozzátette: Magyarország az OECD országok közül élen jár a négy-hathónapos csecsemők anyatejes táplálásában, az anyatejért kapott összeg emelésével azonban tovább szeretnék növelni az anyatejjel táplált csecsemők arányát.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy 2002 óta nem emelkedett a leadott anyatej literjéért kapott összeg, és a tendencia az volt, hogy egyre kevesebben adják le felesleges tejüket az gyűjtőállomásokon. Az államtitkár kiemelte, ma csak minden második gyermek kapja meg azt a lehetőséget, hogy féléves koráig anyatejet kapjon, és ezen az arányon javítani kell. A leadott anyatej árának változását valószínűleg még a nyáron miniszteri rendeletben rögzítik.

A gyűjtőállomásokon leadott anyatejért kapott juttatás adómentes jövedelem, ugyanakkor ingyenes a rászorulók számára.

Egy 2015 és 2016 februárja között készült felmérés szerint a hazai kismamák 53,6 százaléka táplálta kizárólag anyatejjel újszülöttjét, 23,2 százakékuk az alapvetően anyatejes táplálás mellett némi folyadékot (víz, gyümölcslé, vitaminok) is adott neki, 22,1 százalékük a vegyes táplálást alkalmazta (anyatej és tápszer), és mindössze 1,2 százalék táplálta csak mesterségesen a kisbabáját.

Az anyatej árának 50 százalékos emelése a kormányzat szándéka szerint elősegíti, hogy a megfelelően ellenőrzött rendszeren keresztül kerülhessen a rászoruló újszülöttekhez a szükséges mennyiségű anyatej. A társadalmi megbecsültség is nő, büszkén adományoznak az édesanyák a feleslegből azoknak, akik nem tudják a saját tejükkel táplálni a kisbabájukat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás (a szoptatás) világnapjává.

A WHO csecsemőkre és kisgyermekekre vonatkozó globális stratégiája szerint az élet első hat hónapjában az optimális táplálás a kizárólagos szoptatás és annak folytatása a gyermek két éves koráig vagy azon túl – kellő időben, kornak megfelelő, biztonságos módon elkészített táplálék kiegészítéssel.

A hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás biztonságos, megbízható, fenntartható. Ez az „arany standard”, mert tudományos tények bizonyítják, hogy a csecsemő számára a szoptatás az ideális, a legmagasabb színvonalú, a legjobb minőségű, a legtöbb hasznot és a legkevesebb ártalmat előidéző táplálási mód. A szoptatás a táplálás mellett egyúttal kapcsolatot, vigaszt, immunológiai védelmet is biztosít a gyermeknek. Szeretetet, biztonságot, gondoskodást közvetít, természetes, olcsó és környezetbarát.