„Mértani pontossággal egy irányba szórni a tökmagot” – Kockacsoki

Ha a Kockacsokit választjuk, nemcsak minőségi terméket kapunk, hanem elismerjük és támogatjuk az autizmussal élő munkavállalókat, és itt még nem ér véget a történet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
autizmus
2016. február 27. Gyarmati Orsolya

Ha a Kockacsokit választjuk, nemcsak minőségi terméket kapunk, hanem elismerjük és támogatjuk az autizmussal élő munkavállalókat, és itt még nem ér véget a történet.


A helyszín kellemes, barátságos, vidám színek mindenütt. Dénesné, Spitzer Éva, a vállalkozás társalapítója kávéval, teával kínál és bele is vág a történetükbe. Idősebb fiuk autista, és bár még csak 10 éves, felvetődött, vajon milyen jövője, munkalehetősége lesz. Pár éve Éva férje, Ákos egy csokikészítő foglalkozást kapott ajándékba, mivel nagyon megtetszett neki, elvégzett egy cukrásztanfolyamot is, majd belga mesterektől kitanulta a csokikészítés mesterségét is. Úgy gondolták, ez megfelelő vállalkozás lehetne akár a fiuknak is, mivel a feladatok pontosan elkülöníthetőek, leírhatóak, ezáltal egy autista számára is jól követhetők.

Belevágtak a cégalapításba, amelyhez a Nesst-Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő program nagy segítséget adott. 2014 szeptemberében indították el a nonprofit vállalkozásukat előbb egy, majd két autista alkalmazottal.

Precíz munkaerő

A tulajdonosok egy kis ízelítővel is készültek számomra a bonbonokból. Miközben kóstolgatok, Ákos, a látszerészből lett cukrász és csokoládékészítő mester kielemzi Tamással, az autista munkatárssal, hogy lám az egyik vajkaramellás bonbon kicsit magasabb a másiknál. Jó hallgatni, milyen szakértelemmel beszélgetnek róla.

Tamás elmondta, hogy az ő feladata a csokoládékészítés a melegítéstől a temperáláson, a formákba való kiöntésen át a kiszedésig. Arról is mesélt, hogy habár az autisták nem rugalmasok, megszokott napirend szerint élnek, ő mégis abban leli a kihívást, ha újítani tud, ha bizonyos munkafolyamatokat lerövidíthet, optimalizálhat. Elmondása szerint a kommunikációja és a szociális képességei kicsit döcögősek – bár ebből nem sokat érzékeltem a beszélgetés során –, hobbikkertészkedik és nagyon büszke a kerületi virágoskert pályázaton elnyert különdíjára.

Éva még hozzáfűzte, hogy Tamás azért is különleges munkatárs, mert elképesztően precíz, mértani pontossággal képes egy irányba szórni a tökmagot vagy éppen más tölteléket a csokiba. Ha mégsem úgy sikerül, ahogy szeretné, nem adja fel, újra és újra nekivág.

A másik műhelyben dolgozó fiú Viktor, aki ottlétemkor épp szabadságát tölti. A házaspár elmondása szerint meg is érzik a hiányát a műhelyben, most hogy nincs ott, mert az ő feladata az üzem tisztántartása, az eszközök megfelelő módon való előkészítése a használathoz. Viktor is nagyon precíz, ami az autisták egyik fő ismérve, ők ép társaiknál jóval aprólékosabban és pontosabban végzik a feladatukat (van aki lassabban, de ez fejleszthető).