Mesterséges édesítőszerek az anyatejben

Vajon jó ötlet a fogyókúrára vagy az egészséges életmódra hivatkozva mesterséges édesítőszerekkel helyettesíteni a cukrot akkor, ha valaki történetesen szoptat is?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2015. augusztus 21. Gyarmati Orsolya

Vajon jó ötlet a fogyókúrára vagy az egészséges életmódra hivatkozva mesterséges édesítőszerekkel helyettesíteni a cukrot akkor, ha valaki történetesen szoptat is?


Bár időről időre felröppennek hírek ezeknek a szereknek a lehetséges káros hatásairól, a szacharin kivételével nem találták aggályosnak a használatot terhesség és szoptatás idején sem. Most egy új kutatás ismét felhívja a figyelmünket arra, hogy indokolt lehet az óvatosság. Míg az anya akármennyi cukrot, mézet, laktózt ehet, ez nem fogja befolyásolni tejének összetételét és cukortartalmát, más a helyzet a mesterséges édesítőkkel, például a szukralózzal (E-955), aceszulfám K-val (Ez az E-950 fedőnevű adalékanyag), aszpartámmal és a szacharinnal. Húsz önként jelentkező, szoptató nő tejmintájában vizsgálták ezeknek az anyagoknak a jelenlétét, és a minták 65 százalékából volt kimutatható az aceszulfam-K, a szacharin és a szukralóz jelenléte, míg aszpartámot nem sikerült kimutatni.