Miért olyan kevés a vas az anyatejben?
Az ember ennek alapján azt hinné, az anyatej aztán tartalmaz bőven vasat, de a helyzet pont ennek az ellenkezője.
Az ember ennek alapján azt hinné, az anyatej aztán tartalmaz bőven vasat, de a helyzet pont ennek az ellenkezője.
A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag: nélkülözhetetlen az oxigéntranszporthoz, így a szervezet megfelelő működéséhez, hiányában gyerekeknél fejlődési elmaradottság áll be. Az ember ennek alapján azt hinné, az anyatej aztán tartalmaz bőven vasat, de a helyzet pont ennek az ellenkezője. Az anyatejnek meglepően alacsony a vastartalma (kb. 0,5 mg/liter), és az anya a táplálkozásával sem igen tudja növelni azt. De mi lehet az oka annak, hogy a szervezetünk ilyen fukarul méri ezt a fontos anyagot a csecsemők számára?
Jó elképzelésnek tűnt…
Régebben, amikor sok csecsemő nőtt fel tehéntejen, a szakemberek felfigyeltek arra, hogy a körükben gyakori volt a vashiányos vérszegénység. Mi lehet ennek az oka? Biztos a tehéntej alacsony vastartalma, gondolták.
Abban igazuk volt, hogy a tehéntej még az anyatejnél is kevesebb vasat tartalmaz, a valódi probléma azonban az volt, hogy magas a foszfor- és a kalciumtartalma, ami rontotta a vas felszívódásának hatékonyságát, ráadásul egyes fehérjéi miatt rejtett vérzések léphettek fel a belekben, ami további vasvesztéshez vezetett.
A szakemberek azonban úgy vélték, szimplán az alacsony vastartalom a ludas, és ha a tehéntejben kevés a vas, biztos az anyatejben lévő sem elég a szoptatott csecsemőknek, tehát pótolni kell azt, ha már a természet nem járt el megfelelő gondossággal.