Minden nap anyák napja

Az anyák napja számomra mindig is a karácsonyra hasonlított. Hiszen ha máskor nem, ezen a két ünnepnapon mindig megoldottam, hogy hazautazzak, és együtt legyek azzal az emberrel, aki az egyik legfontosabb az életemben. Mára rájöttem, hogy ennek a két ünnepnek pont az a lényege, hogy a hétköznapokban is megéljük az üzenetüket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyák napja
2016. április 30. Vajda Boglárka

Az anyák napja számomra mindig is a karácsonyra hasonlított. Hiszen ha máskor nem, ezen a két ünnepnapon mindig megoldottam, hogy hazautazzak, és együtt legyek azzal az emberrel, aki az egyik legfontosabb az életemben. Mára rájöttem, hogy ennek a két ünnepnek pont az a lényege, hogy a hétköznapokban is megéljük az üzenetüket.


Anyu nagybátyjának hatalmas virágos kertje volt. Április végén az egész ezerszínű tulipánmezővé változott. Kis alsós voltam, amikor leleményes unokatestvéreimmel együtt kitaláltuk, hogy csinos csokrokat kötünk belőlük, majd a kertkapuban állva anyák napjára áruljuk öt forintért a virágokat. A pénz pedig a beteg nagybácsié lesz. Olyan ügyesek voltunk, hogy az utolsó szálig eladtunk mindent. Persze csak ekkor jutott eszünkbe, hogy anyukáinkra nem gondoltunk, így ők virág nélkül maradnak. Lógó orral mentem haza, és nem értettem, hogy miért puszilgat agyon anyukám, ha még virágot sem voltam képes hozni neki. Azóta sok-sok év telt el, anyák napják tucatját éltük meg együtt, de ez az emlék példázza nekem azt, amiről minden anya-gyermek kapcsolatnak szólnia kellene: őszinteségről, feltétel nélküli elfogadásról és szeretetről.

„Tuti tippek” anyák napjára

Ma már én is három gyermek anyukája vagyok, és bevallom, nem különösebben várom az anyák napját. Szomorúan nézem az április közepén megjelenő óriásplakátokat, és az egész oldalas reklámhirdetéseket a magazinokban, milyen tuti tippeket ajánlanak a tanácstalan felnőtt gyermekek részére, mivel is lepjék meg anyukájukat e jeles napon. Az ajándékozásra és virágvásárlásra buzdító, jól kitalált szlogenek rögtön a lelkiismeretünkre hatnak, bűntudatunk lesz, ha nem veszünk valamit. Én is ugyanígy tettem hosszú éveken át. Aztán egyszer véletlenül kezembe akadt egy cikk, ami feltette azt a kérdést, hogy vajon hány karácsonyi vagy szülinapi ajándékunkra tudunk visszaemlékezni? Ugye, nem sokra? És ha az a kérdés, hogy milyen hangulatot tudunk felidézni, milyen beszélgetésekre emlékszünk, milyen melegség jár át, ha ezekre az ünnepekre gondolunk? Sokkal több mindent tudunk felidézni! Én azt gondolom, hogy pont ez a lényege az anyák napjának is. Hogy ott legyünk édesanyánk szívében. Ez pedig nem attól függ, hogy az adott napon hány szál rózsát, vagy milyen márkás parfümöt kap tőlünk ajándékba, hanem attól, hogy milyen a viszonyunk. Anyák napján egy őszinte levél vagy e-mail, amiben az érzéseinkről, közös emlékekről írunk, sokkal többet ér, mint egy kínos csendben, feszélyezett hangulatban eltöltött látogatás.

Minden nap anyák napja

Amikor férjhez mentem, az első karácsonykor nem volt semmi sem a fa alatt. Megrökönyödve néztem a páromra, nem értettem, miért nem kaptam semmit. Ő ugyanilyen döbbent arccal nézett rám, nem értette, mi a baj? Mikor végre nagy nehezen sikerült elmondanom a nagy pityergésem közepette, nagyot mosolygott. De hát karácsony a szeretet ünnepe – mondta. Én nagyon szeretlek, és mióta együtt vagyunk, számomra minden nap karácsony. Bármit kívánsz, azt egyébként is próbálom teljesíteni, nem csak ilyenkor. Nagyokat pislogtam, és próbáltam megérteni, és feldolgozni a hallottakat. Persze nem ment hamar, hiszen addig elég tárgyias szemmel figyeltem az ünnepeket. Most már viszont, tíz év távlatából maximálisan megértem és elfogadom ezt a látásmódot. Hiszen sem a karácsony, sem az anyák napja nem csupán arról az egyetlen napról szól. Maga az elnevezés csak egy címke, vagy ha úgy tetszik egy felkiáltójeles dátum a naptárban. Éppen ezért, ha valami különleges ajándékot szeretnénk adni idén édesanyánknak, akkor fogadjuk meg, hogy az elkövetkezendőkben minden nap anyák napja lesz. Az évnek nem csupán ezen a vasárnapján figyelünk az anyukánkra, hanem megpróbáljuk a mindennapokba is belecsempészni ennek a különleges napnak a varázsát. És ha ezúttal az ígéret mellé nem adunk virágot, akkor is nagy örömet fogunk okozni.