Mitől lesz több az anyatej?

Míg a várandósság alatt főleg a szülés gondolata foglalkoztatott, kisbabád világra jövetele után már a baba táplálása izgat. Látogatóid minden bizonnyal elmesélik, hogy nekik madártejtől, rántott levestől és sörtől lett jó sok tejük. Párod tejfakasztó bulin tesz meg mindent annak érdekében, hogy megjöjjön a tejed, te pedig feltérképezed a tejserkentők piacát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2015. november 08. Csontos Dóra

Míg a várandósság alatt főleg a szülés gondolata foglalkoztatott, kisbabád világra jövetele után már a baba táplálása izgat. Látogatóid minden bizonnyal elmesélik, hogy nekik madártejtől, rántott levestől és sörtől lett jó sok tejük. Párod tejfakasztó bulin tesz meg mindent annak érdekében, hogy megjöjjön a tejed, te pedig feltérképezed a tejserkentők piacát.


Rózsa Ibolya szoptatási szaktanácsadó IBCLC írása

A nők a különböző kultúrákban régen is fogyasztottak olyan ételeket és italokat, melyek a hagyomány szerint fokozták a tejtermelést. A mai kor asszonyai is kipróbálnak különböző gyógynövényeket, homeopátiás szereket, ételeket, amelyektől azt várják, hogy sok tejük legyen.

Pedig a megfelelő tejtermeléshez alapvetően nincs szükség tejserkentőkre. A várandósság alatt felkészült a melled arra, hogy kisbabádat táplálni tudd. Valószínűleg érezted, hogy már a várandósságod elején feszült, nőtt a melled. Lehet, hogy ez volt az első jele annak, hogy babát vársz. Aztán kisbabád megszületése után néhány nappal ismét azt érezted, hogy feszülni kezdett a melled, forró és nagy lett. Ez volt a tejbelövellés. Ettől kezdve több tejed termelődik. Ennek alapvető feltétele, hogy végbemenjen az emlőfejlődés, legyen megfelelő nagyságú a mirigyrendszer, a hormonjaid rendben legyenek, és kisbabád gyakran és hatékonyan szopjon. Ne kapjon vizet, teát, indokolatlan pótlást, cumit, cumisüveget, és csak nagyon indokolt esetben használj bimbóvédőt.

A tejmennyiség tehát főleg azon múlik, milyen gyakran és milyen hatékonyan szopik a baba. Minél többet szopik, annál több tejed lesz. Vannak azokban olyan krónikus betegségek, amelyek negatívan befolyásolhatják a tej termelődését.

A “kevés tej probléma” leggyakoribb kórokai
– A pajzsmirigy egyes betegségei (alulműködés, Hashimoto): elsősorban kezeletlen alulműködés esetén szokott kevesebb tej termelődni, ezért érdemes rendszeres orvosi ellenőrzésen beállítani a pajzsmirigy gyógyszert.
– Inzulinrezisztencia és cukorbetegség: nem minden esetben okoz problémát a szoptatásban, de ha a mirigyállomány alulfejlettségével is együtt jár, akkor hiába szopik a baba ügyesen, nem tud sok tej termelődni.
– Policisztás petefészek (PCOS): az esetek egy részében tejmirigyelégtelenséggel jár együtt, különösen akkor, ha már a pubertás idején megjelentek a betegség tünetei.
– Szülés közben/után történő nagy vérveszteség, Sheehan szindróma: a nagy vérveszteség következtében jelentősen csökken az agyalapi mirigy vérellátása, amely elhalást idéz elő az elülső lebenyben. Emiatt elmaradhat a tejbelövellés, illetve nem termelődik elég tej.
– Méhlepény maradvány: ha nem születik meg hiánytalanul a méhlepény, a bent maradt darab akadályozza a tejtermelő hormon (prolaktin) szintjének emelkedését. Ennek egyik tünete az elmaradt tejbelövellés.

Kérj segítséget!
Ha úgy érzed, nincs elég tejed, érdemes minél hamarabb segítséget kérned. Egy képzett IBCLC laktációs szaktanácsadó alaposan felméri a helyzetet és személyre szabott tanácsot ad. Amennyiben átmenetileg pótlásra van szükség, abban is segít, hogy ezt szoptatásbarát módszerrel add kisbabádnak, nehogy elveszítse a jó szopáskészségét. A szoptatási tanácsadó az egészségi állapotod figyelembe vételével, kutatási eredményekre alapozva segít kiválasztani a neked megfelelő tejserkentő szert, amennyiben valóban szükség van rá. Itt találsz segítséget: www.ibclc.hu

Vajon tényleg segít?
Rántott leves, köménymagos leves: ebben az égvilágon semmi sincs, amitől több tejed lehetne, ráadásul a tápértéke is csekély. Anyáink azért szerették nagyon, mert gyorsan, könnyen elkészíthető, és hozzásegít a szoptatás idején megnövekedett folyadékszükséglet kielégítéséhez. A köménymagról azt tartották, hogy a tejbe jutva enyhíti a baba hasgörcseit.
Tipp: Inkább olyan levest fogyassz, amiben sok zöldség van, akár nyersen is! Kisbabád gondozásához és szoptatásához jó erőben kell lenned, amihez egészséges és változatos táplálékokra van szükséged. Ne higgy a tiltólistáknak! Szoptatás alatt bármit ehetsz.

Madártej: ahhoz, hogy termelődjön a tejed, nem kell tehéntejből készült ételt, italt fogyasztanod. A tehéntejfehérje átmegy az anyatejbe és allergizálhatja kisbabádat, különösen az első napokban. Kis mennyiségben azért majd ihatsz tejet, ehetsz tejterméket, de nem lesz tőlük több tejed.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!