Nem mesebeszéd – gyerekjogok gyereknyelven

Az elveszett madártoll címmel gyermekjogokról szóló, óvodásoknak írt mesekönyvet mutattak be a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 24. Csontos Dóra

Az elveszett madártoll címmel gyermekjogokról szóló, óvodásoknak írt mesekönyvet mutattak be a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – tudta meg a csalad.hu.


Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a 3-7 éves korosztály jogtudatosításáért készítette el a mesekönyvet, amelynek szerzője Boldizsár Ildikó mesekutató, illusztrátora pedig Lackfi Margit.

A mese az irodalom legősibb formája. Remélhetőleg nincs is olyan gyermek, akinek ne mesélnének, vagy aki nem látna, hallana, olvasna meséket – sokkal hamarabb, mint bármi mást. Mindennek óriási jelentősége van. Az anyanyelv tanulása, a fantázia kibontakozása, a gondolkodás szabadabbá válása és persze a külső-belső világok iránti megnyílás mind-mind a mesékkel kezdődik.

10 történet, 10 fontos tanulsággal

Boldizsár Ildikó 10 történeten keresztül olyan jogokat mutat be, melyeknek meghatározó szerepük van a gyerekek életében. Az apró vörösbegy, aki elveszítette a tollát, Benedek, a folyton nassoló kis nyuszi, a beteg Bodobács, a félénk hintaló vagy Gofri, az árva kiskutya a legkisebb korosztály számára csodálatos fantáziavilágban beszéli el a jogok lényegét: az együttélés szabályait, szabadságainkat és annak határait.

Tiszteljük az időseket, ne vegyük el mások tulajdonát, vigyázzunk a magunk és társaink egészségére, testi épségére! A betegeknek jár a gyógyulás, a gyermekeknek pedig az ismeretszerzés. Az óvodáskorú kicsik az élet minden színtéren és minden percben tanulnak, a beszélgetős mesekönyv pedig megmutatja, hogy a gyermekjogok nem elvont fogalmak – mondta Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója a kötet bemutatóján. Ha a kicsi megtanulja, hogy vannak jogai, azt is tudatosítja, hogy másokét tiszteletben kell tartani – tette hozzá.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a szerző nem von le tanulságokat, a történeteket továbbgondolhatják a gyermekek. A szülők és a pedagógusok pedig párbeszédet kezdeményezhetnek arról, hogy az óvodásokat hogyan lehet „felkészíteni” különböző élethelyzetekre. Legyen szó válás utáni kapcsolattartásról, hátrányos helyzetű- vagy fogyatékkal élő kicsikkel való találkozásról. Herczeg Rita, az OBDK gyermekjogi referense, a könyv mentora azt hangsúlyozta, hogy a mesék a 3-7 éves korosztály életkori sajátosságaihoz, érdeklődési köréhez és nyelvi kompetenciájához igazodnak.

Tavaly nevelőotthonban, illetve nevelőszülőknél élő gyerekek számára készített mesekönyvet az OBDK – mondta el a főigazgató. A két kötet (Mese a cicáról, aki nem tudott nyávogni és Az ég otthona ), nagyon sikeres volt, ezért felkérték Boldizsár Ildikót egy újabb közös munkára. Az írónő arról beszélt, hogy a könyv megírása technikailag is nagyon izgalmas kihívás volt, mert “fordítva kellett dolgozni”, mint ahogy az szokás: egy meglévő problémához, témához kellett kitalálnia a cselekményt. Mint fogalmazott, számára a Pancsatantra, a 2.-3. századból származó szanszkrit nyelvű állatmese-gyűjtemény volt a minta. A mesék nem tipikusan esti altatók, hanem – szándéka szerint –  arra késztetnek, hogy a hétköznapi helyzetekről beszélgetni tudjanak a szülők, az óvodapedagógusok és a gyerekek. Az oktatási intézmények hamarosan megkapják a könyvet, és a tervek szerint később kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.