Népesedés: folyamatosan csökken a születések száma

Túlnépesedik a föld, nő a várható életkor, Kínában tilos egy gyermeknél többet szülni, nálunk mégis “fogy a magyar”? Nem férünk el a Földön, mégis lassul a szaporodási arány? Születési statisztikák, népesedési adatok 2013-ban és jóslatok a következő 40 évre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. december 02. Gyarmati Orsolya

Túlnépesedik a föld, nő a várható életkor, Kínában tilos egy gyermeknél többet szülni, nálunk mégis “fogy a magyar”? Nem férünk el a Földön, mégis lassul a szaporodási arány? Születési statisztikák, népesedési adatok 2013-ban és jóslatok a következő 40 évre.


Uniós helyzet

Naponta halljuk, hogy az EU-ban egyre lassul a természetes szaporodás: a nők egyre kevesebb gyermeket vállalnak, illetve azt is, hogy egyre jobban kitolódik az az életkor, amikor megszülik első, (második, harmadik) gyereküket. A fejlett országokban – tehát nem csak az EU-ra, hanem az egész világra nézve – kb. 2,10 élveszületés jut egy nőre, ami sokkal jobb, mint a mélypontot jelentő 2002, amikor ez az arány mindössze 1,46 volt. Az EU-ban egyébként ez az arány 1,57 volt két éve. Ezen belül a legtöbb születést Írországban regisztrálták, őt követte a sorban Franciaország, az Egyesült Királyság és Svédország. Tizennégy EU-tagállamban az élveszületések számának aránya kevesebb, mint 1,50 volt, és – ki nem találnánk – nálunk regisztrálták a legalacsonyabb értéket: 1,23-at.

A tengeren túl

Az Egyesül Államokban folyamatosan csökken az élveszületések száma: a 2007-2009 közötti kétéves periódusban négy százalékkal esett vissza az arány. Ilyen mértékű csökkenésre az 1970-es évek óta nem volt példa. A csökkenés 2010 óta is folyamatos, amit sokan az egyre romló gazdasági helyzetnek tudnak be. A romlás egyébként olyannyira drasztikus, hogy sokan a 30-as évek nagy világválságát emlegetik. Jó hír viszont, hogy a tiniterhességek száma is jelentősen csökkent, bár még mindig jóval nagyobb a számuk, mint más fejlett országokban.

A CIA adatai szerint a legmagasabb születési aránnyal Niger büszkélkedhet: itt 1000 emberre 51,26 születés jut. Ezzel szemben a legkevesebben Japánban születnek: itt az arány csupán 7,64.

Itthoni kép

Magyarországon a STADAT szerint 2012-ben összesen 90269-en születtek. A legtöbb kisbaba (28422) Közép-Magyarországon jött a világra, ezt követi az összesítésben Észak- és Dél-Dunántúl együttvéve (25351), ám azt figyelembe kell venni, hogy eközben a Dél-Dunántúlon születtek a  legkevesebben: 7657-en.

 

A 2013-as évet illetően egyelőre még csak az első három negyedévről vannak adatok. Ennek alapján szeptember végéig 66028-an születtek hazánkban, ami durván 2000-rel kevesebb, mint 2012 ugyanebben az időszakában. Területekre lebontva Közép-Magyarországon 20485-en születtek, ami ezer fővel kevesebb, mint tavaly, s hasonló arányú a különbség a Dunántúlt illetően is. Az Alföldön és Észak-Magyarországon elenyésző a különbség a 2012-es adatokhoz képest.