Okospizsamák – ez a jövő?

Mintha a gyerekeink nem töltenének elég időt mindenféle elektronikus kütyüvel, egy amerikai cég feltalálta az okospizsamát, amely mesél a gyerekeknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 09. Gyarmati Orsolya

Mintha a gyerekeink nem töltenének elég időt mindenféle elektronikus kütyüvel, egy amerikai cég feltalálta az okospizsamát, amely mesél a gyerekeknek.


Az új csodát egyéveseknek való mérettől lehet kapni. Lényege, hogy különböző pöttykombinációk vannak a pizsama felületén, amelyeket, ha okostelefonnal, vagy tablettal lefényképeznek, a multimédiás eszköz felismeri és dekódolja a pöttyökbe rejtett mesét, s elkezdi mondani az adott történetet.

A csodapizsamákba 47 különböző mesét kódoltak, amelyeket olvasni és hallgatni egyaránt lehet. Nem meglepő, hogy a találmány felháborított számos szülőt. Egyikük feltette a – teljesen jogos – kérdést: “Legközelebb mit fejlesztenek ki? Egy alkalmazást, ami megtanítja kakilni a gyerekeket?”


Igen, szerintünk is jogos a kérdés: lassan már minden feladatot gépekre bízunk, miközben annak idején mindannyian rettegtünk attól az – akkor még távoli jövőnek tűnő – korszaktól, amikor gépek, robotok fogják megszabni a mindennapjainkat. A Világok harca című könyvben – amelyből film is készült – a szerző, H.G. Wells úgy képzelte, a robotok átveszik majd a hatalmat az emberek felett és ellenük fordulnak. Utópia, legyintettek akkor sokan.

Nos, vajon nem ez történik most? Persze sokkal egyszerűbb egy tabletet, telefont nyomni a gyerek kezébe, mint odaülni mellé, vagy felvenni és megnyugtatni őt. Igen, ezerfelé rohanunk, ezerfelé figyelünk, a gyerek meg sokszor nyűgös, láb alatt van, nekünk nincs magánéletünk, mondhatnánk. Jogos. De az arany középútról akkor sem kellene letérni. Bármilyen hangzatos szlogennel is csábítsanak minket a reklámok – amik, mint tudjuk, boldogságunk, egészségünk és megelégedettségünk titkait árulják el…