Ön mennyire van képben a védőoltásokkal?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kíváncsi, milyen tájékoztatást kapnak a szülők (illetve gondviselők) Magyarországon a kötelező (összesen 10 darab, a gyermek születése és 14 éves kora közötti) védőoltásokkal kapcsolatban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
autizmus
2016. május 08. Gyarmati Orsolya

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kíváncsi, milyen tájékoztatást kapnak a szülők (illetve gondviselők) Magyarországon a kötelező (összesen 10 darab, a gyermek születése és 14 éves kora közötti) védőoltásokkal kapcsolatban.


Hogy miért fontos ez a szervezetnek? Mert szerintük a jó egészségügy alapfeltétele az igénybe vevők teljes körű és megfelelő tájékoztatása – erről ad majd nekik képet az ön válaszadása.

A hét alapinformáció (nem, gyerekek száma, stb.) megadása után már jönnek is a kérdések, azt azonban jó, ha szem előtt tartja: a TASZ nem foglal állást a védőoltásokkal kapcsolatban, tényleg csak arra kíváncsi, szülőként önök mennyire vannak önök képben velük.

Ha szeretné segíteni a munkájukat, a kérdőívet ITT találja.

Kíváncsi rá, Magyarországon milyen kötelező oltásokat kapnak a gyerekek, mikor, és melyik milyen betegség ellen véd? Erről már írtunk a jelenlegi oltási rend bevezetésekor. Védőoltásokról már amúgy is rengetegszer írtunk – troll kommentelőink legnagyobb örömére, őket ezúton is üdvözöljük, és szeretettel várjuk. Ha szívesen olvasna a témáról, ezeket a cikkeket ajánljuk:

1. Andrew Wakefield és a nagy autizmusoltás-kamu

Ebben a cikkünkben azt jártuk körbe, honnan ered a már ezerszer megcáfolt, ám mégis kitartóan fel-felbukkanó nézet: a védőoltás autizmust okoz. Mint sok hasonló történet esetében az ok itt is elég egyszerű: a pénz.

2. Ha te nem oltasz, az én gyerekem is veszélyezteted

Ebben a cikkben arról írunk, miért nem szigorúan magánügy hogy beoltatjuk-e a gyerekeinket, hogyan működik a csordaimmunitás, és hogyan védi meg például a nagyon pici babákat, és azokat, akik valamilyen okból – például betegség – nem kaphatnak oltást, vagy immunrendszerük legyengült, ezért annak ellenére sérülékenyebbek, hogy be vannak oltva.

3. 12+1 népszerű tévhite a védőoltásokról

Ebben a cikkben a legnépszerűbb tévhiteket és azok cáfolatát vettük végig, olyasmiket, minthogy miért ostobaság abban hinni, hogy a természetes immunitás jobb, vagy hogy a szamárköhögés nem is annyira gáz, vagy éppen azt, hogy (szemben a gonosz gyógyszergyárakkal és orvosokkal) az oltásellenes lobbi önzetlenül segíteni akar.