Őssejtek az anyatejben: kiderült, mire jók

Az anyatejben található őssejtek felelősek lehetnek a kisbabák szövetformálódásáért, állítja egy kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. november 23. Gyarmati Orsolya

Az anyatejben található őssejtek felelősek lehetnek a kisbabák szövetformálódásáért, állítja egy kutatás.


Az anyatej őssejtjei az utód számos szövetét alakíthatják, beleértve az agyi, a máj és a veseszöveteket. Most először sikerült megfejteni, milyen hatásuk van ezeknek az őssejteknek a baba fejlődésére.

A National Breastfeeding and Lactation Symposium című szaklapban megjelent cikk írója, Foteini Hassiotu, a Nyugat-Ausztrál Egyetem egyik kutatója és munkatársai genetikailag módosított egerekkel kísérleteztek, amelyenek sejtjei tartalmaztak egy tdTomato nevű gént, amely miatt az egerek pirosan világítottak foszforeszkáló fényben. A nőstény egerek utódaiban nem volt megtalálható ez a gén, ám ők is piroslottak a fény hatására, aminek csak egy magyarázata lehetett: hogy az anyatejjel átkerült valamennyi tdTomato-gén az ő szervezetükbe is, írja  First Post.

Amikor az utódok felnőttek, ezek a módosított gént tartalmazó sejtek megtalálhatóak voltak a vérükben és számos szövetükben is – az agyukban, a mellékveséjükben, a lépükben,  veséjükben és a májukban.

“Az utódállatokban megállapítottuk, hogy az anyatejjel a szervezetükbe került sejtek integrálódtak a szervezetükbe és funkcionális sejtekké váltak”, mondta Hassiotou. A felfedezés azért nagy jelentőségű, mert hosszútávon terápiás  lehetőségeket rejt magában.