Öt bilire szoktató módszer

A két legfontosabb dolog, amire a pelenkáról való leszoktatáshoz szükség van, az a türelem és a humorérzék.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. július 22. Gyarmati Orsolya

A két legfontosabb dolog, amire a pelenkáról való leszoktatáshoz szükség van, az a türelem és a humorérzék.


1. Várj és pisilj!

Kétéves kor körül már el lehet kezdeni a bilire szoktatást, ám az nagyon fontos, hogy semmiképp ne presszionáljuk a gyereket. Tegyünk egy bilit a fürdőszobába, de ne ragaszkodjunk hozzá, hogy mindenáron használja is. Egyszerűen támogassuk őt, és dícsérjük, ha mégis ráül!

Érvek mellette: kevesebb frusztráció, kevesebb “baleset”

Érvek ellene: ezzel a módszerrel tovább tart a bilire szoktatás mint a többivel

2. A bilitervező

Tűzzünk ki egy időpontot (mondjuk az óvoda előtti nyarat) és tegyünk meg mindent, hogy népszerűsítsük a gyereknél a bilit. Maradjunk minél többet otthon, vagy ne menjünk túl messzire, és  időről időre ültessük rá a gyereket a bilire (lehetőleg kiszámítható időközönként). Kérdezgessük tőle állandóan, hogy nem kell-e pisilnie vagy kakilnia, hogy összekapcsolja az agyában az érzést és a bilire ülést.

Érvek mellette: Ez az intenzív módszer segít a gyereknek abban, hogy rövid időn belül szobatisztává váljon

Érvek ellene: Nagyon komolyan meg kell tervezni a napi programot és az időbeosztást, hogy lehetőleg minél többször el lehessen menni otthon wc-re.

3. Szemek az ajándékon!

Jutalmazzuk a gyereket minden egyes alkalommal, amikor sikerül a bilibe produkálnia valamit – egy kis matrica, nyomda egy kis füzetbe tökéletes választás.

Érvek mellette: Sok gyerek számára motiváló az ajándék megszerzése, amiért még a bilibe is hajlandóak pottyantani valamit.

Érvek ellene: Kockáztatjuk, hogy a gyerek minden “produkcióért” követel majd valamilyen ellenszolgáltatást.

4. A bugyibuli

Vegyünk vicces mintájú kis bugyikat a gyereknek és hagyjuk, hogy otthon azokat viselje. Ha baleset történik, adjunk neki újabb és újabb kis bugyikat.

Érvek mellette: A gyerek “nagynak” érzi magát ettől a módszertől, és mivel pisis / kakis bugyiban szaladgálni nem nagy élvezet, megtanulja, hogy jobban jár, ha idejében ráül a bilire.

Érvek ellene: Sokat kell takarítani…

5. Szeretlek, tökéletes vagy…pisilj a bilibe!

Valahányszor a gyerek rendeltetésszerűen használja a bilit, dícsérjük agyon. És erre kérjük meg a rokonokat is! 


Érvek mellette: A gyerekek mindennél többre értékelik a sok figyelmet és dícséretet, és ezek építik leginkább az önbecsülését.

Érvek ellene: A túlzott dícséret nem jó, mert ha a gyereknek épp nem sikerül a bilizés, nagyon nehezen viselheti a korábbi sok-sok pozitív szó hiányát. Magyarázzuk el neki, hogy ilyen balesetek minden gyerekkel történnek!

 

Forrás: Parenting