Öt tipp, hogyan segíts tinédzser gyerekednek eleget aludni

Sok szülőnek gondot okoz, hogy tini gyerekei este nem fekszenek le időben, reggel pedig alig tudnak kikászálódni az ágyból. Íme öt tipp, amivel hozzásegíthetjük őket, hogy eleget aludjanak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2013. november 13. Gyarmati Orsolya

Sok szülőnek gondot okoz, hogy tini gyerekei este nem fekszenek le időben, reggel pedig alig tudnak kikászálódni az ágyból. Íme öt tipp, amivel hozzásegíthetjük őket, hogy eleget aludjanak.


1. Rend a lelke mindennek

Érdemes megszabni egy időpontot, amikorra a tiniknek már ágyban kell lennük, ugyanakkor azt megengedhetjük nekik, hogy ott még fent maradjanak egy ideig és olvassanak. Ez segít lenyugodniuk az egész napos rohanás után, a rendszeresség folytán pedig hamarosan a szervezetük is jelzi, hogy alvásidő van.

2. Személyre szabva

Vannak anyukák, akik szerint a legcélravezetőbb, ha megállapítanak egy minimum óraszámot, amennyit mindenképpen aludnia kell a gyerekeknek, természetesen saját alvásigényeikhez igazítva. Más anyukák viszont arra esküsznek, hogy a kamaszok délutáni alvással töltött óráinak számát kell csökkenteni, máskülönben nem tudnak este elaludni, reggel pedig felkelni.

3.  Döntsön a gyerek

Sok szülő azt tartja helyesnek, ha maga a gyerek határozza meg, mennyi alvásra van szüksége, hiszen ő tudja legjobban, mikor álmosodik el, és hány óra pihenés után tud reggel felkelni anélkül, hogy fáradt lenne.

4. Óvakodj a stimulálószerektől

A kávé, a szénsavas üdítők (különösen a kóla) és a csokoládé mind stimulálószereket tartalmaznak, de élénkítően hatnak a villódzó, éles fények is, mint amilyen a televízió, vagy a számítógép képernyőjéből árad. Mindezeket tehát tanácsos kerülni lefekvés előtt.

5. Egészséges táplálkozás

A pihentető alváshoz nagyban hozzájárulnak az egészséges ételek és italok is – este már semmiképp ne adjunk a gyerekeknek nehéz, túlságosan laktató ételeket, írja a Moms.popsugar.com.