Öt tízórai, amit imádni fog a gyerek

Hajnalban vagy este, zsemlével vagy kenyérrel, fóliában vagy szalvétában utaznak a szendvicsek az iskolába, hogy rossz esetben egy hét múlva kerüljenek elő, némileg megzöldülve. Mutatunk néhány ötletet, amik talán nagyobb népszerűségnek örvendenek majd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. augusztus 28. Gyarmati Orsolya

Hajnalban vagy este, zsemlével vagy kenyérrel, fóliában vagy szalvétában utaznak a szendvicsek az iskolába, hogy rossz esetben egy hét múlva kerüljenek elő, némileg megzöldülve. Mutatunk néhány ötletet, amik talán nagyobb népszerűségnek örvendenek majd.


Ha szeret otthon sütögetni, akkor itt egy fantasztikus recept Limarától, ami lehet zsömle, kifli vagy párnácska is.

Egyszerű alaptészta:

40 dkg finomliszt 10 dkg tk. tönkölyliszt
2 csapott teáskanál só
2 ek. olaj
2 ek. sűrű joghurt vagy tejföl
kb. 2,5 dl víz (vagy tej)
2 dkg friss élesztő

1. A liszteket és a sót alaposan elkeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az olajat, a joghurtot (vagy tejfölt), a vizet (vagy tejet) és belemorzsoljuk az élesztőt. A tésztát alaposan bedagasztjuk, majd letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk.

 

2. Ezután, ha kiflit vagy zsemlét szeretnénk belőle, akkor 10 egyforma darabba vágjuk, a darabokat gömbölyítjük, majd letakarva megint 10-15 percig pihentetjük.

3. A zsemlékhez ismét gömbölyítjük (Ebben a bejegyzésben egy videó mutatja meg, hogyan), a kiflihez egyesével oválisra nyújtjuk őket, majd feltekerjük.

Ha „párnákat” szeretnénk belőlük, akkor a tésztát kb. másfél cm vastag téglalapra igazítjuk. Egy éles késsel hosszában három részre vágjuk, majd az így kapott csíkokat ferdén három-három részre osztjuk. Így 9 darab rombuszt kapunk.

4. A péksüteményeket sütőpapíros tepsire fektetjük, letakarjuk és ismét 30 percig pihentetjük.

5. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.

6. A megkelt péksüteményeket alaposan lepermetezzük vízzel, a tetejére szórhatunk magokat vagy akár korpát, és 18-20 perc alatt készre sütjük.

7. Rácsra tesszük hűlni, majd amint kihűlnek, azonnal egyesével becsomagoljuk és a fagyasztóba tesszük őket.

Tojáskrémes szendvics

Nagy sláger, nagyobbaknak curryvel, kisebbeknek klasszikus változatban. Hűtőben napokig eláll.

1-2 tojást főzzünk keményre, majd adjunk hozzá valamilyen zsiradékot, vajat, margarint ízlés szerint. Jöhet bele apróra vágott hagyma, amihez még lehet adagolni curry-t is. Mustár, só, bors kell már csak bele, aztán jöhet az aprítógép. Ha több zsiradék kerül bele, krémesebb lesz.