Randevú egy életen át – hogy ne csak azért sikerüljön eloltani a tüzet, mert nem működik a fék

Minden évben meghatottan veszem kezembe azt a képeslapot, amelyet házassági évfordulónk alkalmából kapunk a jegyesoktatóinktól. Gorove László és Gorove Kriszta - akik nem csupán a jegyespárok felkészítését, de a megköttetett házasságok minőségét is szívükön viselik s az általuk felkészített jegyespároknál öt százalék alatti a válások száma - a Házasság hete rendezvénysorozat idei arcai, az esemény megnyitóján arról beszéltek, miért fontos randevúzni egy életen át.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
házasság hete 2019
2019. február 08. Czefernek Léna

Idén 12. alkalommal rendezik meg Magyarországon a Házasság hetét, azt az Angliából kiinduló, országokon átívelő egyházi és civil kezdeményezést,  melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a házasságban rejlő erőre és értékekre, segítse a párokat az élethosszig való szövetség megtartásában s a kríziseken való továbblendülésen. Az országos rendezvénysorozat minden évben egy olyan házaspárt mutat be nekünk, akik életükkel, párkapcsolatukkal, munkásságukkal inspirálóan hathatnak azokra, akik szeretnének egy kis életet és még több színt csempészni a házasságukba.

Idén Dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár a Házasság hete arcai, akik jegyespárok ezreit készítették már fel az előttük álló útra, vezetik a Családok Jézusban Közösséget, felelősségteljes munkát végeznek, miközben öt gyermek és tizenkét unoka büszke szülei és nagyszülei. Mindig őszintén és derűsen beszélnek házasságuk szépségeiről és buktatóiról, ahogyan ezt a mostani, bensőséges hangulatú sajtótájékoztatón is tették, ahol meghallgathattuk többek között dr. Székely János szombathelyi katolikus megyéspüspök, Kondor Péter evangélikus püspök gondolatait arról, hogy egy szülő azzal adja legtöbbet gyermekének, ha szereti a párját és hogy házasságunk miért is nem csupán a miénk, sokkal inkább Isten ajándéka.

A házasság nem divatjamúlt szokás

Novotny Zoltán újságíró, az esemény moderátora az esemény bevezetőjében kiemelte: a házasság nem egy divatjamúlt szokás, amint azt mostanában sugallni próbálják, sokkal inkább két ember élethosszig tartó szövetsége. Emlékeztetett: a Házasság hete rendezvénysorozat, amely immáron több, mint 20 országban kerül megrendezésre azt hivatott bemutatni, hogy a házasság érték és hogy kötelességünk segédkezet nyújtani a segítségre szoruló pároknak, a párkapcsolati problémákkal küzdőknek. Már csak azért is – tette hozzá – mert a házasság minden kultúra kezdete és csúcsa.

Hogy ne csak a problémás házasság kerüljön reflektorfénybe

Herjeczki Kornél, a Házasság hete Mozgalom országos koordinátora arról beszélt, ha egy társasházban lakik egy problémás pár, arról mindenki tudomást szerez. Ezzel szemben ugyanott másik tíz, normális életet élő házasság láthatatlan a nagyközönség számára, róluk senki nem értesül. Éppen ezért fontos a Házasság hete, amely a házasságok pozitív oldalára helyezi a hangsúlyt s bemutatja a jó példákat is. Idén már több millióan ünneplik majd ezt az emberi szövetséget a február 10. és 17. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozat keretében.

Véleménye szerint Magyarországon, ahol jelenleg is fogy a népesség, óriási dolog, hogy az elmúlt egy évtized alatt másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma, és még a KSH legfrissebb adatai is emelkedést mutatnak, ami szerinte arra bizonyíték, hogy nem csupán a friss házasok adókedvezménye miatti kampányszerű növekedésről volt szó. Bízik benne, hogy a Házasság hete is szerepet játszik ebben az emelkedésben (idén közel száz településen, mintegy 200 programba lehet bekapcsolódni), hogy olyan pozitív példák, életutak kerülhetnek előtérbe, mint például az idei év arcai, Gorove László és Kriszta személye, munkássága.

Aki jó házasságban él, az is élhessen még jobb házasságban

A szervező vallja, hogy ma, amikor jelentős változások mentek végbe az életkörülményeinkben, amikor a média életünkre gyakorolt hatása szinte felmérhetetlen, az a mély, emberi igény, hogy szeretve legyek, hogy olyan helyen éljek, ahol elfogadnak és ahova hazavárnak, változatlan maradt. A Házasság hete ugyanakkor alkalmazkodva a megváltozott igényekhez megújul, s idén már online tréninggel is gazdagodott a programkínálat. A Házasság start online keretében a fiatal párok a boldog párkapcsolathoz szükséges készségeket sajátíthatnak el.

Herjeczki arról is beszélt, hogy sok embernek a házasság fájó pont, rossz emlék az életében, amivel mélyen együtt éreznek, ugyanakkor úgy érzi, hogy nem csupán a házaspárok, az egész emberi közösség érdeke, hogy a stabil párkapcsolatok, emberi kapcsolatok, végső soron a család mellett emeljünk szót. Ezért hívnak mindenkit az elköteleződésük megerősítésére és arra, hogy aki jó házasságban él, az is élhessen még jobb házasságban.

A „nem döntésnek” is van következménye

Pethesné Dávid Beáta szociológus arról beszélt, hogy míg az 1900-as évek elején a gyermekek jelentős hányada 18 éves korára mindkét szülőjét elvesztette, ma a 18 éves gyerekeknek jó eséllyel él mind a négy nagyszülője. Ez azt jelenti, hogy a Házasság hete szlogenje, „Randevú egy életen át”, egészen más értelemben is alkalmazható, hiszen nem csupán házastársunkkal, de szüleinkkel, nagyszüleinkkel és gyermekeinkkel is sokáig tartó, hosszú, és fejlődő a kapcsolatunk. Erre sokkal jobban fel kell készülni, hiszen tetteink hosszú távon hatnak a körülöttünk lévők életére is. Végezetül a gyermekvállalás kitolódásának, halogatásának okairól szólva úgy fogalmazott, hogy számtalan más ok mellett az egyik legjelentősebb a döntésképtelenség. Ám azt tudnunk kell, hogy a „nem döntésnek” is van következménye, amit ugyanúgy viselnünk kell egy életen át.

Egy szülő azzal ad a legtöbbet a gyermekének, ha szereti a házastársát

Székely János püspök atya beszédében szülei házasságára emlékezett. Mint mondta, legjobban az köszöni nekik, hogy egész életükben szerették egymást: idős korukban is együtt, kézen fogva mentek a misére minden nap, s a környezetükben élők szerint a házaspárnak ez a szeánsza a környék egyik legszebb pillanata volt minden nap. Püspök atya szerint egy szülő azzal ad a legtöbbet a gyermekének, ha szereti a házastársát, s ennek köszönheti ő is, hogy a gyermekkori paradicsom kincsét a mai napig hordozza magában.

Új mézeshetek, új nászutak

Emlékeztetett: a világ a teremtő Isten szeretetéből jött létre, csakúgy, mint az ember, s arra született, hogy szeressen s odaadja életét. A sokak számára szigorúan hangzó sorok: „Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza” valójában nem törvény, szabály, sokkal inkább örömhír, hiszen azt jelenti, hogy létezik egy másik ember, aki hibáim ellenére, feltétel nélkül szeret engem, s egy életen át mellettem áll. Azonban az, hogy képesek vagyunk egy életen át kitartani, nem egyértelmű, nem magától marad két ember egymás mellett, hiszen az egység hamar megbomlik, s a falak elkezdenek visszaépülni közöttünk. Újra és újra le kell bontani ezeket a falakat s újjáépíteni az egység csodáját – véli Székely János. Ez pedig rengeteg idő, új mézeshetek, új nászutak szükségesek hozzá. Hetente egy este, havonta egy nap, évente egy kis nyaralás kettesben elengedhetetlen ahhoz, hogy minőségi, meghitt időt tudjunk egymásra szánni.

Sajnos mostanában a fogyasztói mentalitás eluralkodott a házasságon is: vásárolok valamit és azt kiélvezem, de a szerelemnek más a természete – figyelmeztetett a püspök. A szerelem művészet, ami sokkal inkább az egység csodájának, a harmóniának közös megteremtését jelenti. Székely János azt is elárulta, miért különleges öröm számára, hogy a Gorove házaspár, Kriszta és Laci lett a Házasság hete arca. Azon túl, hogy együtt járt velük ifjúsági hittanra, ahol a szeme láttára bontakozott ki szerelmük, ami megerősítette hitét, bízik benne, hogy példamutató életük, ahogy öt gyermeket nevelnek és vezetik a Családok Jézusban Közösséget, rengeteg házaspárnak és jegyespárnak ad útmutatást és megerősítést: Családban élni jó.

Merjük megmenteni a házasságot!

Kondor Péter evangélikus püspök mondandójában megvilágította: ma, amikor olyan gyorsan lecserélünk mindent: hűtőt, kocsit, mobiltelefont, Isten különleges ajándékot tartogat a számunkra, mégpedig a házasságot („Nem jó az embernek egyedül lenni”) amelyről azt ígéri, hogy egy életen át tart majd. Az újrakezdő Isten naponta megújít bennünket, és ez igaz a házasságra is. Fontos azonban szem előtt tartani: nem mi szereztük a társunkat, ő valójában Isten ajándéka a számunkra. Akár hívő, akár nem hívő emberről legyen is szó, ha azt gondoljuk, mi uraljuk a házasságot, ha kihagyjuk a „házasságszerzőt”, s a kezünkbe vesszük az irányítást, könnyen összetörhetjük az emberi kapcsolatnak ezt a törékeny szövetét.

Kondor Péter szerint szükségünk van Isten erejére, aki minden emberi közösséget szeretetével teremt, s így tudunk áldássá, tartóoszloppá válni családunk s környezetünk számára. “Merjük megmenteni a házasságot! Hiszem, hogy ha megmentjük férfiak és nők millióinak boldogságát, azzal családokat és nemzeteket mentünk meg” – zárta sorait az evangélikus püspök.

A tűzoltóautó és az életen át tartó randevú

Gorove László végezetül arról beszélt, miért vállalták el a Házasság hete felkérését. M

Fotó: Családháló

int mondta, 38 év házassággal a háta mögött úgy érzi, lehet tanúságot tenni arról, hogy létezik ilyen hosszan tartó szerelem, s még nem olyan öregek, hogy ne lehetne ezt elmesélni. Egy megmosolyogtató történettel példázta, hogy sokszor kerültek ők is olyan helyzetbe, amire nem voltak felkészülve, s mégis sikerült megoldani. Mint amikor a helyi tűzoltókat kivezénylik egy óriási tűzhöz és azért érnek ki olyan hamar, mert nem jó az autó fékje.

Kriszta kiegészítette, s arról beszélt, hogy sokszor nekik is csak azért sikerült eloltani a tüzet, mert nem működött a fék. Ami mellett viszont nagyon régóta kiállnak, s most sem győzik hangsúlyozni (Nem véletlenül választották a Randevú egy életen át szlogent maguknak s a Házasság hetének), az a heti egy randevú a párok között, amit ők is tíz évi házasság után kezdtek el, s ami véleménye szerint ilyen hosszú ideig képes volt megtartani a kapcsolatukat még relatíve viharos életforma mellett is. Mint kifejtette, soha nem történhet semmi olyan, hogy ez a randevú elmaradjon, az nem lehet indok, hogy nincs idő rá. A negyedik gyermekük születése után például a kórház kertjében ünnepelték meg a házassági évfordulójukat. Mindig lehet randevúzni, csak fantázia kérdése – véli Gorove Kriszta, majd hozzáteszi: aki még nem próbálta, kezdjen hozzá, aki pedig most is gyakorolja, sose hagyja abba.