Rétvári: egyre többen érzik, hogy Magyarország családbarát országgá válik

Rétvári Bence a Családháló díjátadó ünnepségén azt mondta: a Családháló.hu és a kormány célkitűzései hasonlóak: segíteni a családokat, hogy minél otthonosabban érezzék magukat az országban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családbarát ország
2016. június 11. Vajda Boglárka

Rétvári Bence a Családháló díjátadó ünnepségén azt mondta: a Családháló.hu és a kormány célkitűzései hasonlóak: segíteni a családokat, hogy minél otthonosabban érezzék magukat az országban.


 
Az államtitkár azokról a kormányzati intézkedésekről is szót ejtett, amelyek sikeresen hárítják el az akadályok egy részét a családalapítás, a gyermeknevelés elől.
Ilyen intézkedés volt a családi típusú adózás, az ingyen tankönyv, valamint az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetés bevezetése.
 
Ezekkel a döntésekkel elválasztották a szociálpolitikát és a családpolitikát, hogy ne szociális juttatásként járjanak a szegény családoknak ezek a lehetőségek, hanem alanyi jogon szinte minden család megkapja, ugyanúgy mint például a gyest vagy a családi pótlékot, új nevén iskoláztatási támogatást – mondta az államtitkár.
 
 
Az eredmények pedig már el is kezdtek megmutatkozni, hiszen az utóbbi években 1,34-ről 1,41-re nőtt a termékenységi arányszám, 2014-ben 3,2 százalékkal több gyerek született, mint korábban, ezen kívül nő a házasságkötések, és csökken a válások, valamint a művi terhesség-megszakítások száma – sorolta az eredményeket, hozzátéve, úgy tűnik, egyre többen bíznak a jövőben és a célok nem elérhetetlenek.
 
Rétvári Bence azt is mondta, a családpolitika nemcsak gazdasági intézkedéseket jelent, hanem a munka és család egyensúlyának megteremtését, és a családbarát szemléletmód erősítését is. Ezt segíti a munkahelyvédelmi akcióterv, amely eddig már több mint 30 ezer anyának segített visszamenni dolgozni szülés után, valamint a Nők 40 program, a “nagymamanyugdíj”, amelynek köszönhetően 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek a nők.
 
 
Hozzátette, “mindezek csak számok”, sehol sem csak azért születnek gyerekek, mert széleskörű a családtámogatások rendszere, hanem azért, mert az emberekben van egy “életigenlés”, a családok hisznek a jövőben. A kormány csak hozzátehet ehhez, segíteni tud – jelentette ki.
 
 
A Családháló-díjakat a gyermekvállalásért, gyermeknevelésért, a gyermekek egészségéért tevékenykedő szakembereknek, intézményeknek osztottuk ki. A díjat idén négy intézményi, szülészet, bölcsőde, óvoda, családi napközi, és hat egyéni, bölcsődei kisgyermeknevelő, óvónő, kórházi gyermekorvos, kórházi gyermekápoló, házi gyermekorvos és védőnő kategóriában adtuk át olvasóink jelölései és szavazatai alapján. 
(forrás: mti.hu)