Rossz voltál? Akkor TV-t kell nézned!

Olivia odavan az online játékokért. Két kedvencével, a Minecrafttal és az Animal Jammel akár napi 10 órát is képes eltölteni a monitor előtt. Ha azonban a kislány nem viselkedik jól, édesanyja megbünteti. Ilyenkor csak tévét nézhet...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 31. Gyarmati Orsolya
Olivia odavan az online játékokért. Két kedvencével, a Minecrafttal és az Animal Jammel akár napi 10 órát is képes eltölteni a monitor előtt. Ha azonban a kislány nem viselkedik jól, édesanyja megbünteti. Ilyenkor csak tévét nézhet…


“Olivia nem tévézni akar, hanem online lenni”, magyarázza Tanya, a 12 éves lány édesanyja. “Így változott a tévézés büntetéssé számára. Néha nem is hiszem el, hogy elhagyja az a mondat a számat, hogy “Nézz tévét!”, meséli Tanya a BuzzFeednek.

Egyedülálló? Korántsem. Egy tanulmány során nemrég 800 szülőt kérdeztek meg arról, hogyan büntetik a gyereküket, ha nem viselkednek a szüleik által elvárt módon. Az apukák és anyukák több mint a fele válaszolta azt, hogy kütyümegvonással: elveszik a gyerekektől a telefon, tabletet, iPadot, sivár tévénézésre ítelve így a rosszalkodó kölyköt.

“Nálunk az igazán nagy büntetés az, amikor arra kényszerítjük a gyereket, hogy nézzen tévét”, meséli az egyik, kutatásban részt vevő apa. A felmérésben egy videót is készítettek, ami azt mutatja meg, hogy ha egy gyereknek felajánlják, hogy válasszon egy desszert és egy iPad között, kivétel nélkül mindig az utóbbit választják.

Rákattanva

Amikor Tanya Perez azt mondja Oliviának, hogy kizárólag az egyetlen  képernyő, amit nézhet, az a tévéjé, a kislány forgatja a szemeit, sóhajtozik, hisztizik, és percenként nézi meg az órát, mikor telik már le a büntetés. Amint vége van, abban a pillanatban már ott is ül a számítógép előtt. “Olivia annyira élettel teli gyerek volt, mielőtt függő lett. Elszomorít, mennyire megváltozott.”

A Miner & Co. épp azon a héten jelent meg, amikor a New York Times leközölt egy cikket Jane Brodytól, aki a multimédiás eszközöket tartja felelősnek azért, hogy unokái nem érdeklődnek a közös családi időtöltés iránt. “Amikor étterembe megyünk, a gyerekek addig nyomkodják az eszközeiket, amíg meg nem érkezik az étel. Belapátolják, ami a tányérukon van, aztán folytatják az online létet”, írja az elkeseredett újságíró.

Az elmúlt pár évben jól láthattuk, hogyan vált az internet és az online világ egy jól kezelhető dologból mindent uraló hatalommá. Röviden az történt, hogy mostanra a világot, amit a zsebünkben hordunk(esetleg a csuklónkon), sokkal érdekesebbnek tartjuk, mint a minket körülvevő embereket. A multimédia állandó jelenléte súlyosan károsította az interperszonális kapcsolatokat. Minden egyes összejövetelen, legyen az családi vagy üzleti, folyamatosan ellenőrizgetjük a telefonon, mi is történik másokkal, máshol. Ez komolyan megnehezíti a személyes kapcsolattartást, a meghitt beszélgetéseket és a komoly üzleti döntéseket.

Hogy ez a folyamat hová vezet, azt senki nem tudja. A jelenség egyre ijesztőbb méreteket ölt, és ahogy Tanya, úgy a többi szülő sem tudja, mi fog gátat szabni az online-ságnak.

Forrás: BuzzFeed