Segítség, utál olvasni a gyerekem! Mit tegyek?

Van, aki szeret olvasni, és van, aki nem. Nem kell totál pánikba esni, ha a gyerekünk nem egy könyvmoly. Persze próbálkozni lehet, éppen ezért most korosztálynak megfelelő tippeket-trükköket gyűjtöttünk össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 14. Csontos Dóra

Van, aki szeret olvasni, és van, aki nem. Nem kell totál pánikba esni, ha a gyerekünk nem egy könyvmoly. Persze próbálkozni lehet, éppen ezért most korosztálynak megfelelő tippeket-trükköket gyűjtöttünk össze.


A mai gyerekeket rengeteg izgalmas, színes dolog veszi körül, ők már megszokták, hogy újabb és újabb ingerek érik az érzékeiket. Éppen ezért nem csoda, hogy nagy részük nehezen vehető rá az olvasásra, ami lassítást és elmélyülést igényel tőlük.

Tudatosítanunk kell magunkban, van, aki szeret olvasni, és van, aki nem. Nem kell totál pánikba esni, ha a gyerekünk nem egy könyvmoly, ettől még életképes felnőtt válhat belőle. Próbálkozni persze ér, ezért most korosztálynak megfelelő trükköket gyűjtöttünk össze, mellyel kedvet csinálhatunk az olvasáshoz.

Kisebbeknek – A mesehallgatás az olvasás előiskolája

A meseolvasás nincs korhoz kötve. Épp ezért sok édesanya már a pocakban lakó babájának is felolvas, annak érdekében, hogy szoros kötődést alakítson ki a későbbiekben. Már akkor is trükközhetünk, mikor még csak tanítjuk a betűket. Párosítsuk a betűket állatokhoz, a móka kedvéért adhatunk állathangokat és rajzolhatunk is. Így a betűk szeretete már kiskorban kialakul.

Mesehallgatás közben a gyerekek fejében életre kel a történet, a fantázia erősödik, és az erős belső kép akár testi változásokat is képes magával hozni. Képes beindul a nyáltermelés vagy fokozódni a vérellátás.

Az olvasás megkedveltetése érdekében érdemes rövidebb, izgalmasabb történetekkel próbálkozni! Arra figyeljünk, ha a gyermekünk elveszti az érdeklődést, azonnal fejezzük be aznapra a mesélést.

Kisiskolásoknak – Ne erőltessük!

Vannak gyerekek, akik már úgy mennek az iskolába, hogy tudnak olvasni, és vannak, akik csak később, legkésőbb harmadik-negyedik osztályos korukban tudnak majd stabilan. Ebben a korban a gyerekek még nagyon kíváncsiak, éppen ezért az érdeklődésüket kell felkelteni a könyvek iránt. Vigyük el Könyvtárba akár egyedül vagy a barátaival, hogy szokja a helyet. Engedjük, hogy válogasson, nézelődjön, olvasgasson, amit csak akar. A lényeg, hogy élvezze a könyvtárban, könyvek közt töltött időt.

A szülőknek egy valamit kell megérteniük: nem szabad erőltetni az olvasást. Az ok egyszerű, jön a dackorszak és soha többé nem vesszük rá a lurkónkat, hogy akárcsak a kezébe vegyen egy kötetet. Milyen más trükkök maradnak?

  • A felolvasás még ebben a korban is játszik, de már ne mesét olvassunk, hanem olyan kötetet, ami meghaladja az ő olvasási képességeit.
  • de akár mi magunk is költhetünk és ebbe a gyereket is bevonhatjuk. A feladat nagyon könnyű: Kezdjünk el egy történetet és hagyjuk, hogy a gyerekünk átvegye a szálat és ő folytassa a saját elképzelései szerint. (Ha van kedvünk visszalophatjuk a szálat, így játékosabb lesz a mesélés) A történetnek akkor van vége, ha a lurkónk azt mondja, “itt a vége, fuss el véle.”
  • Különleges alkalmakkor vigyük el könyvesboltba, és hagyjuk, hogy azt válasszon, amit csak akar.
  • Csempésszünk játékot az olvasás mellé, például játsszunk el egy részt a családnak, kisebb tesóknak a korábban olvasott könyvből.

Kamaszoknak – figyelemelterlési hadművelet

A számítógépet előtt felnövő gyerekek között egyre gyakoribb az olyan, aki nem hajlandó könyvet vagy újságot a kezébe venni, mert leköti a figyelmüket a virtuális életük. Az ilyen gyerekeket úgy lehet olvasásra csábítani, ha érdekes blogot, fórumot ajánlunk nekik, amik felkeltik a figyelmét. Jó trükk lehet továbbá, ha a kamaszunk érdeklődésének megfelelő tematikus könyveket dugunk az orra alá.

Zeneimádóknak: Ma már nincs olyan énekes vagy banda, akinek nem írták volna meg a történetét. Számos önéletrajzi könyv tele van régi fényképekkel, személyes történetekkel. Tanító olvasmánynak is felfoghatjuk ezeket, mert több frontember zűrös életét, majd épp ebből adódóan helyes útra térését is megosztja.

Gamereknek: Nem kell feladnod a próbálkozást akkor sem, ha a gyereked nem képes leszakadni az online játékokról. Nekik találták fel (vagyis írták) a játékok könyvváltozatát. Itt nem az a cél, hogy rögtön a legkomolyabb magyar íróinktól forgasson írásokat, hanem, hogy egyáltalán kedvet kapjon az olvasáshoz. Próbáld úgy rávenni, hogy elmeséled mennyire jó, hogy a könyv kicsit más szemszögből meséli el ugyanazt a világot. És ha még azt is megpedzegeted neki, hogy további trükköket is megtudhat, hogy túljusson egy nehezebb pályán, akkor tuti sikered lesz.

Sportrajongóknak: Forma 1? Motorsport? Kosár? Hoki? Minden sportággal kapcsolatban találunk éves összefoglalókat, versenybemutatókat, elemzéseket. Szinte nincs olyan sportoló, akiről ne írtak volna már egy kis olvasnivalót.

Felnőtteknek? – Lehetséges!

Az olvasás szeretete nem korfüggő. Párunknak, barátnőnknek is ajánlhatunk könyveket. Nekik úgy lehet felkelteni az érdeklődésüket, ha élvezettel beszélünk valamiről. Elmesélhetjük, hogy a kedvenc könyvünkben másképp zajlott le (vagy épp meg sem történt) egy esemény, mint a filmben, és így milyen érdekes lett a regény.

Jó kezdet, ha felolvasol egy-két haláli mondatot vagy bekezdést, és ha elmosolyodik, lehet lesz kedve beleolvasni. Hagyd a könyvet az asztalon. A többi már az ő dolga.

Mi áll a háttérben?

Az, ha valaki nem szeret olvasni mást is rejthet a háttérben. Kérdezzük meg a gyermekünket, érte-e mindent a szövegben. Lehet az a baj, hogy vannak szavak, amiknek a jelentésével nincs tisztában, és emiatt a kudarc miatt nem szeret olvasni – ilyenkor üljünk le vele és magyarázzuk el pontosan, hogy mit jelent az a szó vagy kifejezés, amit nem ért.

Sok fiatal az iskolába kerülés után kezdi elhagyni a könyveket. Ilyenkor a legtöbb gyermek a kötelezők miatt hagyja abba az olvasást, mert azok annyira nem tetszenek nekik, hogy inkább nem is akarnak olvasni. Jó megoldás lehet, ha a kötelezők mellé, otthonra csak az ő érdeklődésének megfelelő könyveket választjuk, azokat, amik rövidek és megfelelnek a korának.

Az olvasás kerülésének hátterében állhat továbbá, ha a gyereknek olvasási nehézsége van. Érdemes logopédushoz fordulni, hogy kiderüljön, nem áll-e fenn diszlexia.

Szülőként nem tehetünk mást, mint hagyjuk, hogy gyermekünk megtalálja a saját útját. Ha sok mesét olvasunk neki gyerekként, ha otthon könyvek veszik körül, ha mi maguk  is olvasunk – az nem szép dolog, hogy prédikálunk, de mi évek óta nem olvastunk –, bőven elég ahhoz, hogy idővel, ő is olvasóvá váljon. Nem szabad erőltetni, és a gyerek előbb-utóbb olvasni fog. Vagy nem. De nem baj, sokan sokfélék vagyunk…