Családháló

Kezdőoldal Háttér Sok gyerek kaphat ingyenes ebédet nyáron

Sok gyerek kaphat ingyenes ebédet nyáron

Akár 208 ezer gyerek is kaphat a nyári szünet hétköznapjain ebédet, miután a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára a díjmentes étkeztetés biztosítását.

Írta: Csontos Dóra,

Akár 208 ezer gyerek is kaphat a nyári szünet hétköznapjain ebédet, miután a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára a díjmentes étkeztetés biztosítását.


Mivel az ehhez szükséges forrást is biztosítja idén összesen 5,3 milliárd forintot fordítanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyermekek tavaszi, nyári, őszi és téli tanítási szünetekben – összesen 70 szünidei napon át – történő étkeztetésére. Ezt Czibere Károly az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelentette be a szünidő első napján. Tavaly ez az összeg 3 milliárd forint volt, és akkor az önkormányzatoknak még pályázniuk kellett a támogatásért.

Tavaly 142 ezer gyermek étkezett ingyenesen a nyári szünidőben, de akkor még nem volt ez kötelező feladat az önkormányzatok számára, és voltak olyan települések, amelyek nem éltek a lehetőséggel. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a szünidei étkeztetést az önkormányzat akkor tudja biztosítani, ha a szülők (vagy a rászoruló gyermek törvényes képviselője, gyámja) azt kérelemben kéri a település jegyzőjétől. A jegyző kötelessége írásban tájékoztatni a hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket a lehetőségről, továbbá a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatnak személyesen kell segítenie a kérelem kitöltésében, benyújtásában.

Czibere Károly közölte, hogy erre a feladatra levélben hívta fel a gyermekjóléti szolgáltatók figyelmét, azért, hogy egyetlen rászoruló gyerek se maradjon ki az ingyenes szünidei étkeztetésből. Az ingyenes étkezést nemcsak azoknak biztosítják, akik az intézménnyel jogviszonyban állnak, hanem azoknak is, akiket például a szüleik nem visznek bölcsődébe. Czibere Károly jelezte, hogy gyerekenként napi 570 forintot adnak arra, hogy biztosítsák a meleg étkezést, illetve, hogy az önkormányzatok 80-85 százalékának az állam teljes egészében megtéríti az ingyenes gyermekétkeztetés költségeit, és csak a magas iparűzési adót elérő településektől kér eltérő mértékű önrészt.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Váltsd valóra az álmaimat! Ez a kötelességed!

Emlékszünk még a Ragyogj! című filmre, amely David Helfgott zongorista életét dolgozza fel? A kis David 7-8 évesen egy zenei...

Close