Szorgos kis kezek, kilátástalan sorsok – a gyermekmunka világnapja

215 millió gyerek - ennyi azoknak az 5-14 éveseknek a száma, akiket rendszeresen dolgoztatnak. Közülük legalább százmillióan kifejezetten veszélyes körülmények között kénytelenek munkát végezni.    

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 12. Gyarmati Orsolya

215 millió gyerek – ennyi azoknak az 5-14 éveseknek a száma, akiket rendszeresen dolgoztatnak. Közülük legalább százmillióan kifejezetten veszélyes körülmények között kénytelenek munkát végezni.


Június 12-e a Gyermekmunka elleni világnap. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint gyermekmunkásnak számít az a 18 év alatti fiatal, aki hetente több mint 14 órát dolgozik. Sajnos a kiskorúak sokszor embertelen körülmények között, éhbérért, sőt, rabszolgaként robotolnak, s legtöbbjük számára semmi esély a továbblépésre, a kiútra.

A legszörnyűbb helyzetben a veszélyes munkát végzők, a gyermekprostitúcióra és a drogkereskedelemre kényszerítettek, valamint a rabszolgasorban senyvedő gyerekek vannak. A fejlődő országokban a legrosszabb a tendencia: itt már akár ötévesen dolgozni kezdenek a gyerekek, mert hozzá kell járulniuk a család fenntartásához. Természetesen a gyerekeknek tilos lenne dolgozniuk, de a gyakorlatban képtelenség betartatni a törvényt.

Magyarországon 1840-ben szabályozták először a gyerekmunkát, s a jelenleg érvényben lévő törvény szerint 16 év alatt nem lehet munkát vállalni. Ez alól csak a diákmunka kivétel, de csak akkor, ha nem éjszaka, veszélyes körülmények között, vagy túlórában alkalmazzák őket.

A fotó a UNICEF Facebook-oldaláról származik. A képen egy négyéves nepáli kisfiú dolgozik éppen.