Táncterápiával fejleszthető az autizmus

Az autizmus terápiájában sokféle módszer létezik. Egy kutatás eredményei szerint az egyik hatékony kezelési mód a mozgás- és táncterápia lehetne, illetve annak egyik konkrét technikája, a tükrözés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 25. Gyarmati Orsolya

Az autizmus terápiájában sokféle módszer létezik. Egy kutatás eredményei szerint az egyik hatékony kezelési mód a mozgás- és táncterápia lehetne, illetve annak egyik konkrét technikája, a tükrözés.


A kutatás szerint az autizmus spektrumzavarban szenvedő fiatalok esetében a tükrözéssel dolgozó mozgásterápia javította a társas készségeket, emellett javította a testi tudatosságot, a saját/másik megkülönböztetést, és összességében javította a pszichés jóllétet.

A német kutatók 16 és 47 éves kor között résztvevőkkel dolgoztak. Összesen 31 autizmus zavarban szenvedő résztvevő volt a programban. A csapatot két részre osztották, egyik részük nem kapott kezelést, a csoport másik fele pedig mozgás- és táncterápiás alkalmakon vett részt, ahol a fő technika a tükrözés volt. A mozgás- és táncterápia összesen hét alkalomból állt és alkalmanként egy órát vett igénybe – ez mozgásterápiás szemmel egyáltalán nem sok, többnyire hosszabbak az alkalmak és több alkalomból ál egy folyamat, ezért nagy szó, hogy már ilyen rövid idő alatt is kimutatható volt a változás.

Mi az a tükrözés?

A mozgás- és táncterápiában sokféle tükrözős feladat létezik, elmagyarázzuk a legegyszerűbbet. Ehhez párok kellenek, a pár egyik tagja mozdulatokat tesz (akár zenére, akár anélkül), a pár másik tagja pedig vele szemben állva úgy tükrözi, leköveti a társa mozdulatait, mintha ő lenne annak a tükörképe. Ha egyikük felemeli a karját, a másik is ugyanolyan tempóban felemeli. Ez az egyszerű feladat valójában komoly koncentrációt és kölcsönös egymásra hangolódást kíván, ami az autizmus spektrumzavarral élőknek nem mindig megy, de ami fejleszthető. A tükrözős feladatnak számos variációja létezik, például a szerepek váltogatásával vagy a csoport bevonásával (pl. egyvalaki mozdulatát tükrözi mindenki más). Táncterápiás módszerekről bővebben a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület honlapján olvashat.