Tápszerlobbi: mi van a cumisüvegben?

Nem, nem arról fogunk írni, hogy aki nem szoptat, az rossz anya. Amiről szó lesz, az a tápszerlobbi ereje, és az a tény, hogy sok nő információhiány, vagy épp félrevezető adatok ismeretében dönt a tápszer mellett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyatej
2016. május 12. Gyarmati Orsolya

Nem, nem arról fogunk írni, hogy aki nem szoptat, az rossz anya. Amiről szó lesz, az a tápszerlobbi ereje, és az a tény, hogy sok nő információhiány, vagy épp félrevezető adatok ismeretében dönt a tápszer mellett.


A tápszert eredetileg orvosi okokból alkották meg olyan babáknak, akiket senki nem szoptatott, mert pl. az anya meghalt, vagy túl beteg volt, egyáltalán nem volt teje (pl. alultápláltság miatt), illetve akkor, ha a csecsemő nem tudott természetes módon táplálkozni, mert koraszülöttként jött a világra,

Ez még akkor történt, amikor nem álltak rendelkezésre olyan segítő eszközök, mint a fejőgép vagy a pumpa. A tápszer tehát ezekben az esetekben szó szerint életmentést jelentett.

A tápszert az 1800-as évek végén találták fel arra az esetre, ha egy kisbaba éhen halt volna. Ám ahogy telt az idő, az emberi táplálkozás, azon belül pedig a csecsemőtáplálás a tudományos érdeklődés és kutatás középpontjába került, úgy vált iparággá a tápszergyártás, amely köré nagyon tudatos és hatékony propaganda épült: ha jó anya vagy, nem szoptatsz, hanem haladsz a korral és tápszert adsz a gyerekednek. Az anyatej ugyan jó volt pár tízezer évig, de most már itt az ideje „modernül” gondolkodni.

Továbbra is hangsúlyozzuk: vannak helyzetek, amikor a tápszer továbbra is az egyetlen lehetőség egy kisbaba táplálásáról. Ám azt nehéz elhinni, hogy pár tízezer év szoptatás után egyszer csak annyira szükség lett a tápszerre, hogy több országban (főleg az Egyesült Államokban) bizonyos körökben teljesen kiszorította a szoptatást a színpadról. Mára számos kutatás bebizonyította, hogy elenyésző azoknak a nőknek a száma, akik nem tudnak (vagy ne tudnának) szoptatni. A megfelelő információ, oktatás, támogatás és bátorítás azonban elengedhetetlen. És éppen ez hiányzik. A mindenki számára elérhető, hiteles forrásból származó információ, és a megfelelően képzett szaksegítség.

Tápszerekből nincs hiány, a választék széles, ám egy dolgot nem árt hangsúlyozni: mesterséges alapanyagokkal van tele. Természetesen a dobozon ott van minden csábító összetevő , ám ezek becsapósak.

A természet tökéleteset alkotott, amikor megteremtette az anyatejet, amely minden egyes kisbabának személyre szabottan nyújtja azt, amire szüksége van. Bármilyen csábító is a tápszer csomagolása és a rajta felsorolt természetes összetevők, sosem nyújthatja azt egy csecsemőnek, mint az anyatej.