Tedd a maradékot a dobozba!

Vajon hány kiló ételt dobunk ki akár egyetlen hét alatt? Olyanokat, amik még ehetőek lennének, csak nincs mondjuk két napja lejárt a szavatosságuk? És hány ezer kg-nyi ennivaló kerül a kukákba a bevásárlóközpontok hátsó fertályain? Pedig nagyon sokan vannak, akik szívesen elfogadnák a felesleget. Nekik segítenek az adománydobozok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adomány
2016. április 20. Gyarmati Orsolya

Vajon hány kiló ételt dobunk ki akár egyetlen hét alatt? Olyanokat, amik még ehetőek lennének, csak nincs mondjuk két napja lejárt a szavatosságuk? És hány ezer kg-nyi ennivaló kerül a kukákba a bevásárlóközpontok hátsó fertályain? Pedig nagyon sokan vannak, akik szívesen elfogadnák a felesleget. Nekik segítenek az adománydobozok.


Többször írtunk már arról, milyen elképesztő mennyiségű ételt dobunk ki évente, és hogy milyen jó ötletek születtek már arra, hogyan juthatna el a kukába kerülő, jó minőségű, ehető étel azokhoz, akik rászorulnak az ingyen ételre. Az egyik ilyen jó megoldás az adománydoboz, ami hazánkban is egyre nagyobb teret hódít.

Az ötlet egyszerű: helyezz el közterületen egy szekrényt, ládát, dobozt, és tegyél bele olyan élelmiszert (ruhát, játékot, stb), ami neked már nem kell, másnak viszont jól jöhet. Az egyik első ilyen kezdeményezés a Pécsi Irgalmasrendi Kórházhoz fűződik: az ötletgazda maga a házfőnök, Morvay Imre, azaz Pio atya, aki a Pécsi Ételládák Mozgalom elindítója. Ő volt az, aki kitette az első fémszekrényt „Enni adok – enni kapok” felirattal a kórház elé, s bizony, az első perctől jöttek a rászorulók, hogy egy pár falat ételhez jussanak, ugyanakkor a szekrény sosem maradt üresen: ha más nem, Pio atya tölti fel kenyérrel, tartós élelmiszerrel, de sokan hoznak otthonról lisztet, cukrot, konzervet, süteményt, csokoládét is.

Mészáros utca, Budapest. Hozol vagy viszel?

A kórház előtti dobozt jól fogadták a pécsiek, s azóta több ilyen hasonló láda, szekrény került ki az utcákra. Rászorulók mindig vannak, ahogy fölösleges étel is – egyelőre (sajnos) nem kell attól tartani, hogy az adományládákba tett élelmiszer nem talál gazdára.

A Pécsi Ételládák Mozgalom 2015 januárjában indult el. A jó ötletet átvette Budaörs, Sopron, Székesfehérvár, Száda, Vác, Budapest, Salgótarján, Szigetszentmiklós, Szeged, Szigetvár és Orosháza is. Van, ahol nem csak élelmet, de minden más, otthon már nem használatos, de még jó állapotban lévő dolgot is betesznek a szekrénybe. Ilyen a budapesti, Mészáros utcai Ajándékdoboz is, vagy más néven Közösségi Adományozó Pont: jöhet ruha, cipő, játék, könyv, vagy bármi más. Mindennek örül valaki.

Az adományozás ilyen módjának természetesen más országokban is van hagyománya. Egyre több civil szervezet veszi fel a kapcsolatot a supermarketekkel, hogy a kötelezően kidobandó, de még bőven fogyasztható termékeket ne a kukába dobják: ajánlják fel inkább a szegényeknek.

Nem csak a nagy élelmiszeráruházak, de az éttermek, kávézók, bárok, stb.  is nagyon sokat pazarolnak. Ennek a folyamatnak akart gátat szabni az az indiai étteremvezető, aki egy napon egy hajléktalan nőre lett figyelmes, aki épp a kukában keresgélt ennivalót. Minu Pauline, a tulaj úgy döntött, segít – nem csak neki, hanem bárkinek, aki a közelben él és éhes, de nincs pénze ennivalóra: kiállított az étterem elé egy hűtőszekrényt, ahová azt a 70-80 adag ételt helyezik, amit amúgy kidobnának.