Tilos túl sokat inni vajúdás alatt?

A hypoantraemia jelentése folyadékmérgezés, amely során felborul a szervezet elektrolitegyensúlya, különös tekintettel a nátriumarányra, amely a vér sóhiányos állapotához vezethet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. január 06. Gyarmati Orsolya

A hypoantraemia jelentése folyadékmérgezés, amely során felborul a szervezet elektrolitegyensúlya, különös tekintettel a nátriumarányra, amely a vér sóhiányos állapotához vezethet.


Kialakulásának kockázatával és ennek az állapotnak a veszélyeivel a gyermekszülés során csupán nemrég kezdtek el foglalkozni. Ha ez az állapot szülés közben lép fel, az kihathat a magzatra is: légzési nehézségeket és hyperbilirubinaemiás állapotot is okozhat, azaz a magzat vérében kórosan nagy mennyiségű bilirubin jelenik meg.

Az anyai hypoantraemiát vizsgáló kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a túlzott folyadékbevitel a vajúdás során veszélyes lehet. Számos kórházban az a szokás, hogy a vajúdó anyákat nem hagyják sem enni, sem inni, hogy csökkentsék annak kockázatát, hogy a gyomortartalom a légutakba kerüljön, ha netán altatásra kerülne sor.

2007 januárja és júniusa között egy svédországi szülészeti osztályon kutatást végeztek, hogy kiderítsék, vajon mennyi az a folyadékmennyiség, amely már komolyan növeli a hypoantraemia kialakulásának kockázatát. A kísérletben részt vevő vajúdó nők bármennyit ihattak, enniük azonban nem volt szabad.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 2,5 liternél több folyadék elfogyasztása okozhat hyponantraemiát. Nem csoda, hogy a nők sokat isznak vajúdás alatt, hiszen egyrészt az órákig tartó összehúzódások nagyon kimerítőek, másrészt mindenhonnan azt halljuk, hogy napi két-három litert kellene meginnunk az egészségünk megőrzése érdekében. Csakhogy a folyadék felhasználása másként zajlik vajúdás alatt, így még a kisebb mennyiségű víz is okozhat hypoantraemiát.

A kutatás végzői azt javasolják, hogy minden szülészeten pontosan regisztrálják, mennyit iszik a vajúdó kismama, és lehetőleg kerüljék az intravénás folyadékpótlást.

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov