Továbbra is hiány van anyatejből

A fővárosban mindössze huszonöt olyan édesanya van, aki anyatejet ad le a gyűjtőállomásokon. A jelenleg beérkező mennyiség legalább három-négyszeresére lenne szükség a rászoruló csecsemők megfelelő ellátásához.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyatej
2016. augusztus 19. Gyarmati Orsolya

A fővárosban mindössze huszonöt olyan édesanya van, aki anyatejet ad le a gyűjtőállomásokon. A jelenleg beérkező mennyiség legalább három-négyszeresére lenne szükség a rászoruló csecsemők megfelelő ellátásához.


Évek óta egyre kevesebben adnak le anyatejet, noha a tej iránti igény nem csökkent. Budapesten jelenleg összesen 25 anya vállalkozik erre, holott legalább háromszor-négyszer ennyire lenne szükség ahhoz, hogy teljesen kielégítsük a rászoruló csecsemők anyatejigényét – mondta lapunknak Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház által működtetett fővárosi Anyatejgyűjtő Állomás vezetője. A szakember szerint a romló tendencia oka többek közt az, hogy keveseknek van többlettejük, és alig néhányan felelnek meg a szigorú egészségügyi kritériumoknak. Egy csecsemőről gondoskodó édesanyának ráadásul nehézkes eljutni a kötelezően előírt szűrővizsgálatokra.

 

Nem kedvez az anyatej-leadási kedvnek az sem, hogy 2002 óta ugyanannyit fizetnek érte, azaz literenként 1800 forintot. (Egy édesanyának általában körülbelül egy hét alatt gyűlik össze egy liternyi felesleges teje.) A Heim Pál Gyermekkórházból további hat kórházba és – igény esetén – valamennyi kerület védőnői szolgálatára szállítanak a leadott anyatejből. A kereslet-kínálat közti aggasztó és egyre növekvő szakadék miatt az intézmény vezetősége már kezdeményezte az anyatej árának megemelését. Noha Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár július végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövőben literenként az eddigi 1800 helyett 2700 forintot fizetnek majd a csecsemők számára fontos táplálékért, egyelőre nem tudni, mikortól lép életbe az emelt díjazás, ugyanis az erre vonatkozó jogszabályt még nem módosították.