Visszatérés a munkába: legfontosabb tudnivalók

Mint minden GYED-en, GYES-en lévő anyukánál előbb-utóbb nálad is eljön a pillanat, amikor vissza kell menned dolgozni. Mielőtt végleges elhatározásra jutnál, érdemes számba venni a jogokat, lehetőségeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
munkahely
2015. február 13. Csontos Dóra

Mint minden GYED-en, GYES-en lévő anyukánál előbb-utóbb nálad is eljön a pillanat, amikor vissza kell menned dolgozni. Mielőtt végleges elhatározásra jutnál, érdemes számba venni a jogokat, lehetőségeket.


A tudnivalók összeállításához Kovács Andrásnét, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének munkajogi szakértőjét hívtuk segítségül.

Rendkívüli munkavégzés, éjszakai munka nem rendelhető el

A gyermek hároméves koráig a munkáltató csak a munkavállaló hozzájárulásával alkalmazhat egyenlőtlen munkaidő-beosztást, a heti pihenőnap sem osztható be egyenlőtlenül. Tehát a két pihenőnapot egyszerre kell kiadni, lehetőleg a vasárnaphoz kapcsolódóan.

Kisgyermekes anyáknak több betegszabadság jár

Elvileg évi 15 munkanap jár, de a beteg gyermek ápolására a gyermek korától függően táppénzt kaphat a szülő, 1 és 6 éves kor között évi 84 napos, 6 és 12 éves kor között évi 14 napos időtartamban. Azt is tudni kell, hogy a 30 napot meghaladó keresőképtelenség a munkavállaló saját éves szabadságnapjait csökkenti.

Az apáknak is jár némi kedvezmény

Az apának a gyermek születésekor további 5 nap szabadság jár (ikrek esetén 7 nap), és jogosult a gyermek(ek) után járó pótszabadságra, akárcsak az anya.

Szoptatásra jár munkaidő-kedvezmény

A szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy órára, a kilencedik hónap végéig pedig naponta egy órára mentesül az anya a munkavégzés kötelezettsége alól. Ikergyermekek esetén az időkedvezmény ennek a duplája.

A munkaidő a felére csökkenthető

A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre köteles módosítani a munkaszerződést. Ezt mondja ki a törvény, de ha nincs hely, akkor gyakorlatilag nincs foglalkoztatás sem rész-, sem teljes munkaidőre.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!