Vitamindús ételek télire
Télen gyermekeink gyakrabban betegszenek meg, nincs kedvük reggel felkelni, bölcsődébe, óvodába elindulni. Ennek magyarázata az ún. téli vitamin “ínség”, hiszen jóval szűkebb a zöldségek, gyümölcsök választéka, mint ősszel vagy nyáron. Összegyűjtöttük, melyek azok a nyersanyagok, amelyek rendszeres fogyasztása révén ebben az évszakban is hozzájuthatunk a nélkülözhetetlen tápanyagokhoz.
Télen gyermekeink gyakrabban betegszenek meg, nincs kedvük reggel felkelni, bölcsődébe, óvodába elindulni. Ennek magyarázata az ún. téli vitamin “ínség”, hiszen jóval szűkebb a zöldségek, gyümölcsök választéka, mint ősszel vagy nyáron. Összegyűjtöttük, melyek azok a nyersanyagok, amelyek rendszeres fogyasztása révén ebben az évszakban is hozzájuthatunk a nélkülözhetetlen tápanyagokhoz.
Az óvódás és kisiskolás korosztály számára kiemelkedő a szükséglet kalciumból és D-vitaminból. A D-vitamin pótlására ősztől tavaszig külön figyelmet kell fordítani, hiszen egyik forrása a napfény, melyből a szervezet előállítja, és ebben az időszakban ez a forrás hiányzik vagy nem elegendő. A D-vitamin pótlására tojás, máj, gabonafélék fogyasztásával és esetleges vitaminkészítményes pótlással van lehetőségünk. Az emelkedett kalcium szükségletet legegyszerűbben tejtermékek (különösen a tej) nagyobb arányú fogyasztásával tudjuk fedezni.
A megfelelő vasellátottság is fontos ebben az időszakban, így érdemes a húsok, húskészítmények mellé magasabb C-vitamin tartalmú zöldségféléket fogyasztani, hogy minél hatékonyabban szívódhasson fel az ételben található vas.
A friss gyümölcsök és zöldségek rengeteg különféle egészséget támogató összetevőt tartalmaznak, ezért fogyasszuk őket napi rendszerességgel, legalább 40 dkg mennyiségben.