Zika: tényleg veszélyes?

Zika-vírus – az elmúlt hetekben rengetegszer találkozhattunk ennek az új kórokozónak baljós csengésű nevével. De vajon fenyeget-e valós veszély minket? És mit lehet tenni, hogy ne törjön ki világméretű járvány?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 04. Gyarmati Orsolya

Zika-vírus – az elmúlt hetekben rengetegszer találkozhattunk ennek az új kórokozónak baljós csengésű nevével. De vajon fenyeget-e valós veszély minket? És mit lehet tenni, hogy ne törjön ki világméretű járvány?


A Zika-vírus nevét egy ugandai erdőről kapta, mivel 1947-ben itt azonosították a kórokozót először. Noha a vírussal fertőzöttek – akik elsősorban Afrika és Ázsia az Egyenlítőhöz közeli vidékeiről származtak – legfeljebb egy enyhe lázról panaszkodtak, 2014-ben a Zika átterjedt Francia Polinéziába, a Húsvét Szigetekre, majd 2015-ben Mexikóba, Közép-Amerikába, a karibi térségbe és Dél-Amerikába, ahol járványállapotot hirdettek.

A Zika-vírus kapcsolatba hozható a sárgalázzal, a dengue-lázzal, az agyvelőgyulladással és a Nyugati Nílus-vírusokkal. Egyelőre semmilyen ellenszer, oltás, gyógyszer nincs rá, miközben egyre erősebb az a gyanú, hogy a várandós anyák szervezetébe kerülő Zika kisfejűséget okozhat a magzatoknál, felnőtteknél pedig olyan komoly neurológiai problémákat, mint például a Guillain-Barré szindróma.

Idén januárban egyre több kormány tett komoly óvintézkedéseket utazási korlátozásokkal az érintett országokba (főleg a várandós nőket illetően), de volt olyan hely is – például Kolumbia, a Dominikai Köztársaság, Equador vagy Jamaika – ahol azt javasolták a nőknek, hogy lehetőleg ne essenek teherbe addig, amíg nem lehet többet tudni a vírusról. Két nappal ezelőtt, február 2-án azonosították az Egyesült Államokban az első fertőzöttet.

A Zika-vírus az Aedes aegypti nevű szúnyog hordozza, amely a világ minden táján előfordul, óriásira növelve a járványveszély kialakulását. 2007 előtt a vírus ritkán okozott bármilyen komoly megbetegedést. Sajnos a vírus a várandós nők szervezetéből bejut a magzatvízbe és onnan a magzatba is. Bár egyelőre nincs rá egyértelmű bizonyíték, a tudósok összefüggésbe hozzák a Zikát a rendellenes agyi fejlődésből fakadó kisfejűséggel (mikrokefália), ami sok kisbabánál eredményez fejlődési– és személyiségzavarokat, vagy éppen hallásproblémákat. A kisfejűséget okozhatja egyébként genetikai rendellenesség, rubeola, toxoplazmózis és cytomegalovírus egyaránt. Az ok, amiért az orvosok elkezdtek gyanakodni a Zikára az volt, hogy Brazíliában az elmúlt években kiugróan megnőtt a mikrokefáliával született csecsemők aránya.

Tünetek

A leggyakoribb tünetek az enyhe fejfájás, a láz, az ízületi fájdalmak és a kiütések. Egészen eddig a Zika kimondottan enyhe tüneteket okozott és öt emberből mindössze egy érzékelt egyáltalán valamit. A páciensek pár napon belül maguktól meggyógyulnak némi pihenés és sok folyadékbevitel után. Persze nem árt óvatosnak lenni, de azért azt mindenképpen érdemes hangsúlyozni, hogy egészen eddig NEM találtak egyértelmű bizonyítékot sem a kisfejűség, sem a többi komoly tünet és az Zika közötti kapcsolatra! Természetesen a járványszint elérésével párhuzamosan megkezdődött az oltóanyag kutatása is, ám ez még hosszú folyamat: két év kifejleszteni és további 10-12 év letesztelni az oltás hatékonyságát és biztonságosságát.

Pánik

Mint minden új vírus terjedésénél, a Zikánál is kezd pánikhangulat eluralkodni a világon. Számos szervezet lendült akcióba, köztük az UNICEF is, amely 9 milliárd dollárnyi segélyt kért attól a 20 országtól, akik a leginkább veszélyeztetettek Dél-Amerika és a Karibi térség területén. Azt, hogy nincs döntő bizonyíték a kisfejűség és a Zika közötti összefüggésre, az UNICEF is hangsúlyozza, ennek ellenére óvatosságra int, és különösen nagy figyelmet szentel a várandós nőknek és segít tájékoztatni az érintett közösségeket, hogyan tudják elkerülni, hogy megcsípje őket a betegséget hordozó szúnyog (szúnyogriasztó, a testfelület minél nagyobb mértékű takarása, a lehetséges szaporodóhelyek felszámolása, szúnyoghálók használata, stb.)

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ennél sokkal radikálisabban fogalmazott, mivel nemzetközi vészhelyzetet hirdetett és válságstábot állított fel. A szervezet azt jósolja, hogy év végére akár 4 millió ember is fertőzött lehet világszerte (miközben persze nincs adat arról, hogy jelenleg hányan hordozzák a vírust szervezetükben Afrikában, Ázsiában és az érintet 20-24 országban). A WHO is egyetért azzal, hogy a fent említett régióba való utazás várandós nőknek kimondottan veszélyes lehet a magzatra nézve. Legutóbb az ebola késztette arra a WHO-t, hogy válságstábot állítson fel. Akkor Nyugat-Afrikában 11 ezer ember veszette életét a járvány során.