Milyen értéket teremtett a Péteri Családháló.pont?

Kétéves a Péteriben működő tagcsoportunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló.pont
2019. augusztus 22. Péteri Családháló.pont

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Hartyányi Norbert

Családháló.pontként igyekszünk figyelembe venni a péteri lakosok igényeit, visszajelzéseit. Külön öröm mikor pozitív visszajelzés fut be. Akkor érezzük igazán, hogy ezért érdemes dolgozni.

Ezek közül osztunk meg most az olvasókkal néhányat:

A mesék közösségépítő ereje

"A könyvtárban zajló mesedélutánok mindig nagy élményt jelentenek. Azon túl, hogy tudom milyen nagy hasznára van a gyermekemnek a hallgatott mese a közösség egésze is építő volt. Gyerekek, felnőttek rögtönzött színjátékkal máskor gyurma figurák segítségével keltették életre az elhangzott történetet. Minden jelenlévő részt vett benne. A gyerekek a jelmezbe bújást különösen is élvezik hátha még egy mesébe csöppenhetnek ezen keresztül. Mind e mellett pedig szerintem senkinek nem kell bizonygatnom a szerepjáték személyiségre gyakorolt pozitív hatását. Bízom benne, hogy még sok mesedélutánban lehet részünk közösen."

Hogy a gyermek és a szülő is megelégedéssel vegyen részt az előadáson

"Házaspárként Péteriben egy házaspárok részére meghirdetett rendezvényt szerveztünk, bekapcsolódva az országos házasság heti rendezvényekbe. Az ötlet jónak tűnt, kapott is támogatást több oldalról is, de mindez kevés lett volna, ha a szülők közös részvételét biztosító gyermekfelügyelet megoldatlan maradt volna.

Ezen a ponton tanúi lettünk a Péteri Családháló.pont jelentőségének. A mai világban, minden másra több figyelem és energia jut, mint emberi kapcsolatainkra, mégis meg kellene próbálnunk életre szóló kapcsolatokat kötni és boldog családi életet élni, mert ez már-már utolsó pillanati hiány a mai társadalmunkban.

Hogyan lehetséges ez? Mit kell tenni, mit kell máshogy tenni ezért, mint korábban?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre próbáltunk előadóink segítségével interaktív módon a rendezvény során válaszokat találni. Noha e kontextusban az emberi kapcsolatok olyan fajta megváltozásáról van szó, amelyet egyik ember a másikban nem képes elvégezni. Mégis van remény, mert itt bejöhet, a természetfeletti, az Isten része.

Ma is hálás szívvel emlékezünk arra, hogy rendezvényünk sikerét és főként célját segítette elő a Családháló.pont azzal, hogy megszervezte a rendezvényen résztvevő házaspárok gyermekeinek a felügyeletet és tartalmas foglalkozást a rendezvény idejére. Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy településünkön van Családháló.pont, amely működése reménységet ad arra nézve, hogy a településünkön élő házaspárok, családok egyre inkább az egyéni ambíciók, önmegvalósító törekvések helyett, a társadalmat, a településünket, azon belül a családot, következésképp a következő generációt gazdagító kapcsolatok fejlesztéséért képes áldozatot is hozni."

Fontos megszerettetni az olvasást a gyermekekkel

"Nagy felüdülés volt a Családháló keretében megrendezett mesedélutánokon részt venni a péteri könyvtárban két óvodás gyermekünkkel.

Végre egy tökéletesen offline óra, teljesen békebeli hangulatban, valóságos nyugalomban.

Minden alkalommal többel jöttünk el, mint amivel egy dolgos nap után bezuhantunk a könyvtárba a babzsákokra. Főleg télen jelentett valódi tartalmas időtöltést a hosszú, sötét délutánokon a klub hangulatú rendezvény.

A szervezők, vagy egy másik anyuka felolvasott egy kedves hangulatú, mindig tanulsággal záródó mesét, a gyerekek pedig már közben elkezdték lerajzolni azokat az érzeteket, képzeteket, amiket a történet keltett bennük. Néhány alkalommal gyurmáztak mesehallgatás közben. Sosem maradt el az elhangzott történet feldolgozása beszélgetés vagy eljátszás formájában.

A bábozás, vagy szereplőkkel történő megjelenítés egyre ügyesebben ment, a gyerekek is egyre jobban élvezték, hogy valaki másnak a bőrébe bújhatnak. Mi fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeink válogatottan kapják a kulturális termékeket, akár mozgóképről, akár könyvről, zenéről is legyen szó. Itt, a mesedélutánon csupa olyan mese hangzott el, ami valamilyen értéket képviselt, illetve rengeteget lehetett tanulni az állatvilágról, az erdőről, amit az én gyerekeim különösen élveztek."

Öko-játszónap az összes generációnak

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Hartyányi Norbert

"Öröm volt az első játszónapunk, mely egyben öko-játszó is volt, sok saját készítésű játékkal, sok olyannal, amit a gyerekek maguk készíthettek, és nem utolsó sorban a természet védelmével foglalkoztunk. Ezt mind úgy, hogy három generáció volt együtt, hisz a családokon kívül a segítőink a nagyszülők korosztályából kerültek ki. Így voltak nagymamáink-nagypapáink játékai is. Ezt is örömmel, élvezettel játszották a gyerekek.

Szükség van arra, hogy tudatosan mutassuk meg a gyerekeknek, hogy a környezetünkért felelősséggel tartozunk. Nemcsak mi, hanem ők is.

A három generáció együttléte pedig - sajnos - űrt tölt be, mert egyre kevesebb gyerek tud elég időt tölteni a nagyszüleivel, és a szép korosztálytól sokat lehet tanulni."

A mese életre kelt

"Nagyszerű érzés, mikor a munkánk elismerést kap. Akkor azt érzem, hogy megérte. Bennem ez fokozottan így van, mikor a gyerekmosoly jelzi, hogy jó az irány. Így volt ez akkor is mikor bevállaltunk a mesedélutános, már összeszokott csapattal egy fellépést. Találtam egy vicces-tanulságos mesét s elkezdődött a munka. Mikor megvolt a szövegkönyv, akkor jött az a rész, hogy megszerettessem a gyerekekkel és segítsek mindenkinek az általa választott karaktert megjeleníteni.

Tavasszal kezdtük és nyár végén volt a fellépés. A nyári szünetben érlelődött, amit már megtanultak s zajlott a díszlet elkészítése is. Végre eljött a nagy nap. Nagyon izgultunk! Az előadáson fergetegesen teljesítettek a gyerekek. A mese életre kelt s ezt a gyerekek vitték véghez. Fantasztikus volt látni az arcukon az elégedettséget s a mosolyt, a hőn áhított mosolyt megkaptam. Ez a legnagyobb jutalom, elismerés amit kaphattam.

Remélem lesz még alkalmunk megmutatni mire vagyunk képesek együtt."

A Péteriben működő csoport 2016-ban beadott csatlakozási kérelmét követően 2017-ben nyerte el a Családháló.pont címet, ezzel csatlakozva a Családháló közösségéhez.