5 dolog, amiben a diákmunka segíthet a kamasz gyermekednek

A magyar törvényeknek megfelelően szülői engedéllyel nyári szünetben 15, egyéb esetekben 16 éves kortól lehet munkát vállalni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások
2019. június 05. Szabó Éva

A magyar törvényeknek megfelelően szülői engedéllyel nyári szünetben 15, egyéb esetekben 16 éves kortól lehet munkát vállalni. Tehát a nagyobb kamaszok előtt már semmilyen akadály nincs, hogy belekóstoljanak a diákmunka világába. És ez a világ sokkal nagyobb önállóságot, több felelősséget, saját jövedelmet és új szempontokat kínál számukra!

1. Az első szerződés

Az iskolából hazaküldött papírokon túl még nem nagyon kellett egy kamasznak mást intéznie. Ugyan 2019-ben már a diákmunkánál sem kell papírokkal bíbelődnie – az Atlasz Iskolaszövetkezet tavaly elsőként vezette be a mobilos, papírmentes szerződést – de neki kell aláírnia az online szerződést, átolvasni a feltételeket és a munkamegállapodást. Az online folyamat előnye, hogy otthon, együtt átnézhetjük vele a szerződés szövegét, megmutathatjuk neki, hogy miként kell egy jogi szövegben tájékozódni. A végén pedig a mobilja segítségével aláírhatja élete első szerződését!

2. Más keretrendszerek megismerése – mi van a családon és a sulin túl?

A középiskola végére a gyerek már simán eligazodik az iskola útvesztőiben és a családban is pontosan ismeri a szerepét. Viszont még mind a két rendszerben ő a gyerek, a kicsi. A diákmunkával kipróbálhatja magát egy munkahelyen, ahol már minden szempontból felnőttként fogják kezelni és úgy is kell viselkednie. Megismerkedhet egy új szereppel, ami sok mindenre felnyithatja a szemét és ezután a családját és az iskolát is garantáltan másképp fogja értékelni.

3. A zsebpénznél is jobb: saját jövedelem

Ennél felnőttesebb szabadság talán nincs is! 🙂 A nyári munkával megkeresheti a jogosítvány, a bivalyerős gamer laptop, az albérleti kaució vagy akár egy fesztiválbérlet árát. Idén nyáron jellemzően már 1000 forint körül kezdődnek a diákórabérek, tehát pár hét munkával bármelyik elérhető.

A munka és a döntés is az övé, a fizetés már a saját névre szóló bankszámlájára érkezik. Lehet, hogy a számlanyitáshoz még megkér, hogy kísérjük el, de ezen a ponton elkezd kialakulni majd a pénzhez való saját viszonyulása.

4. Felelősség a javából!

Diákmunkásként nem fogja senki tízszer szólongatni, hogy érjen be időben, álljon neki a feladatnak, mint ahogy az iskolában és a családban esetleg megszokhatta a kamaszunk. A tetteinek következményei vannak, a kemény munkáját honorálják, a gyenge teljesítményért megszólják. A nyári munka pár hete alatt megismerheti magát, hogy mennyire felelősségteljes valójában. Könnyen lehet, hogy téged is meg fog lepni, hogy egy idegen környezetben mennyivel szorgalmasabb, mint az otthoni házimunkában.

5. Előny a pályaválasztáskor és a munkakereséskor

Felnőtt szemmel ez csak egy pár hetes nyári munkának tűnik, de egy tizenéves valóságából sokkal nagyobb jelentősége van. A munkatapasztalat magabiztosságot és versenyelőnyt biztosít a többiekhez képest. Több szakmát is megismerhet a gyakornoki pozíciókban még a húszas évei előtt, így a pályaválasztáskor már valós élmények alapján hozhat döntést. Soha nem kell majd azzal küzdenie, hogy üres az önéletrajza: lesz néhány tapasztalata, amit feltüntethet. Mindezek pedig olyan magabiztosságot kölcsönöznek majd neki, ami sok tipródástól megkímélheti az egyetem és a pályakezdés idején.

És lássuk be, lehetnek bármekkora nagy lovak, néha durvák, vagdalkozók, hirtelenharagúak a hormonvihar közepette, még sincs más célunk, minthogy megóvjuk őket – néha maguktól is. A diákmunka pedig segíthet abban, hogy kamaszként próbálgassák a szárnyaikat, mélyebb önismeretre tegyenek szert és koordinált feltételek között kezdjék kiépíteni az önállóságukat.

A te kamaszod próbálkozott már diákmunkával?

Fotó: Unsplash