A drog káros – te tudod, mi az?

Azt minden gyereknek megtanítjuk, hogy a drog káros, de hogy a média is okozhat függőséget, már sokkal kevesebben tudják és hangsúlyozzák.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások
2011. szeptember 22. czefernek.lena

Azt minden gyereknek megtanítjuk, hogy a drog káros, de hogy a média is okozhat függőséget, már sokkal kevesebben tudják és hangsúlyozzák. Azt pedig, hogy az internet az okostelefonok térhódításával milyen változást hoz gyermekeink, egyúttal a családok életébe, már csak az orvosok, gyógypedagógusok, pszichológusok látják közvetlen közelről.


A szakértők évekkel ezelőtt figyelmeztették a döntéshozókat, hogy gyermekeink és a média kapcsolatát rendkívül gyorsan átrajzolja és elmélyíti majd az egyre nagyobb teret hódító okostelefon. Akkor volt, aki megkérdezte, hogy mi is ez valójában, mostanra viszont nincsen tinédzser, aki ne birtokolna vagy vágyna egy ilyen készüléket – mesélte el Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke a témában tartott kutatás és az ahhoz kacsolódó konferencia beharangozó sajtótájékoztatóján. A szervezet 14 éve végez felméréseket a média és a gyermekek kapcsolatáról, idén egy szakmai konferencia keretében ismertetik a legfrissebb adatokat.

László Miklós, a kutatás vezetője előjáróban annyit árult el, hogy a trend nem változott sokat az évek során: 98-ban egyedül hagytuk gyermekeinket a televízió előtt, majd felügyelet nélkül  felejtettük őket a számítógép, az internet közelében, most pedig ismét egyedül hagytuk őket a telefonjaikkal. A technika pedig igen gyorsan fejlődik, sokszor a döntéshozók, kutatók, tartalomszolgáltatók, szülők vagy tanárok is lassan tudják követni ezeket. A gyerekek viszont sokkal gyorsabbak nálunk – összegezte a tapasztalatait a szociológus.

A mostani konferencia azért különleges, mert itt nem csupán a szakértők, de a tartalomszolgáltatók és a jogalkotók is jelen vannak, így aztán a szakmai munkába is be tud épülni a tanácskozás anyaga – mondta Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja kiemelve, hogy a folyamatos konzultáció és az ajánlás csiszolgatása a későbbiekben is fontos szerephez jut majd. A döntéshozó úgy látja, mint sok más területen, itt is a prevenció lenne a lényeg. Mint fogalmazott, mindenkinek az az érdeke, hogy a tartalomszolgáltatók betartsák az ajánlásokat, s így a nem megfelelő tartalmak miatt rájuk kiszabott büntetések is csökkennének. Az elmúlt 11 hónapban egyébként 68 büntetést szabtak ki, ebből 43 járt szankcióval – sorolta a családháló.hu kérdésére Kollarik Tamás hozzátéve, hogy a tartalomszolgáltatók felelősségén túl a szülőkre is nagy feladat vár. A cél az, hogy a remote controll, azaz a távirányító egyáltalán ne a gyerekek kezében legyen – fogalmazott.

Ugyan a sajtótájékoztatón igen keveset árultak el a konkrét kutatási eredményekről, azt azért megtudtuk, hogy a magyar fiatalokat igencsak foglalkoztatja a válság, elszomorítja őket a munkanélküliség és sokan élnének szívesen külföldön. Edvi Péter azt is elárulta, a médiának igen nagy szerepe van abban, hogy a gyerekek napjainkban gyakran nyilatkoznak úgy, nem érzik magukat biztonságban az iskolájukban.

S hogy miért is olyan veszélyes az okostelefon és mi lehet a következő „mumus” a médiában? László Miklós a családháló.hu kérdésére elmondta, hogy a fiatalok manapság egyre többet „lógnak a neten”, egyszerre hallgatnak zenét, böngésznek, chatelnek, mindezt folyamatos mozgásban. Egyre több felületes, felszínes információt szívnak magukba, amit aztán az élet valós dolgaiban, éles helyzetekben nem tudnak alkalmazni. Éppen ezért a párhuzamos használat fokozása, az összes, médiával kapcsolatos funkció integrálása lehet a következő veszélyforrás a kutatásvezető szerint. Példaként olyan televíziót említ, amely az összes, okostelefonra jellemző tulajdonsággal bír.

László Mikós mindenképpen az ajánlásokban, korhatár-karikákban, a nem megfelelő tartalmak tiltásában látja a jövőt, de ő is kiemeli, hogy az oktatásnak és a szülőknek is sokat kell tenni kamasz gyerekeink védelmében. Edvi Péter végül elárulta, az év végén indítani fognak egy kampányt, amely szlogenje is mutatja – „Kapcsold végre ki” – arra próbál majd rávilágítani, hogy mennyivel értékesebb, ha az ember a netezésre, tévézésre fordított időt játékkal vagy a családjával tölti. A drog ugyanis káros, és ebbe a fogalomba sajnos már a média is beletartozik – zárta szavaival a tájékoztatót a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.