A kamaszok szeretetnyelvének titkai

Hogyan mutassuk ki megfelelő módon szeretetünket önállósodni vágyó, örökké lázadó kamasz gyerekeinknek? Íme, a kamaszok öt szeretetnyelve…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások
2011. július 28. czefernek.lena

Sok szülő számára okoz fejtörést, hogyan mutassa ki megfelelő módon szeretetét önállósodni vágyó, örökké lázadó kamasz gyereke számára. Pedig a fiataloknak fokozottan van szükségük törődésünkre ebben a nehéz időszakban! Íme, a kamaszok öt szeretetnyelve…


Kamaszkorban az ember számára kinyílik a világ. Egészen addig mindenhatónak gondolt szüleivel szemben megjelenik a kortársak véleményének dominanciája, és a tinédzser hirtelen önállósodásra vágyik, keresni kezdi saját identitását. Egyfolytában összeméri önmagát társaival, miközben a jól bevált szülői mintákat elutasítja, s így látszólag teljesen magára marad a nagy útkeresésben. De valóban kijelenthető, hogy a tinédzserkor a nevelés legnehezebb időszaka? Hogyan tud a szülő megfelelő módon közeledni kamasz gyermekéhez ebben a törékeny, ám annál fogékonyabb korszakban?

Erre a kérdésre keresi Kamaszokra hangolva című könyvében a választ Gary Chapman, nemzetközileg elismert párterapeuta és kapcsolati szakértő, akinek nevéhez fűződik az öt szeretetnyelv fogalmának megalkotása. Véleménye szerint ugyanis az emberi kapcsolatok zátonyra futásában az játssza a legnagyobb szerepet, hogy nem mindannyian ugyanazt a szeretetnyelvet beszéljük. Hiába kapunk társunktól megerősítést egy bizonyos nyelven, ha azt nem tudjuk dekódolni, és fordítva, hiába küldünk jeleket a másik felé, ha nem érti, ezáltal nem érzi szeretetünket. A nem megfelelő kommunikáció következménye, hogy előbb-utóbb kiürül az ember szeretet-tankja, ami depresszióhoz és a kapcsolat megromlásához vezet.

Chapman doktor szerint ez az elmélet fokozottan igaz kamasz gyerekünkkel való viszonyunkra is. A kamasz ugyanis csak látszólag távolodik el szüleitől, hiszen keresi önmagát, most alakítja ki saját identitását. Valójában azonban nagyon nagy szüksége van a szülők háttérbeli támogatására, és arra, hogy akkor is érezze feltétlen szeretetüket, ha olyan dolgot gondol vagy tesz, amivel esetleg a családja nem ért egyet. Egyes kutatások talán megnyugtathatják az aggódó szülőket: a kamaszoknak ugyan fontos a kortársak véleménye, de az igazán lényeges kérdések tekintetében továbbra is szüleik véleményét tekintik mérvadónak.

A szülő persze ebben az időszakban nehéz helyzetben van, mert miközben riadtan figyeli a kamasz kibontakozási törekvéseit, nem tudja, hogyan neveljen és fogadjon el egyszerre. Sok, a kamasz által véghezvitt dologgal nem ért egyet, s falakba ütközik, ha a szokásos, babusgató módon szeretné kimutatni szeretetét. A tinédzserkor beköszöntével a szülőnek mihamarabb alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, ha nem akarnak vészes távolságba kerülni kamasz gyereküktől. Ebben tud nagyszerű segítséget nyújtani ez a könyv, amely sorra veszi azokat a szeretetnyelveket, amelyeken ebben az időszakban is szólhatunk hozzájuk.

Az öt alapvető szeretetnyelv a következő:

–         minőségi idő (Ez az egyik legtöbb energia-befektetéssel járó szeretetnyelv, ám a hatás nem marad el, ha kamasz gyerekünket elvisszük valamilyen számára kedves programra. A lényeg az, hogy érezze, végig osztatlan figyelmünket élvezi!)

–         elismerő szavak (Sok fiatal azért fordul el szüleitől, mert túlontúl megsebzi őt a feléje megfogalmazott éles kritika. Ha a kamasznak ez a szeretetnyelve, fokozottan szüksége van rá, hogy óvatosan fogalmazzunk és bírálat helyett a hangsúly a bíztatáson legyen!)

–         szívességek (A szülői lét folyamatos szolgálat, de most már nem a pelenkázás és cipőfűző – bekötés a feladatunk. Az a kamasz, aki a szívességek nyelvén beszél, örül, ha az anyukája segít neki a tanulásban vagy vacsorát főz, és boldog, ha az édesapja elviszi edzésre.)

–         ajándékozás (Az ajándék a szeretet kézzel fogható bizonyítéka. Fontos, hogy érdek nélkül adjuk, és – még ha közhelyesen hangzik is – nem az értéke a fontos! Ami viszont lényeges: figyeljünk rá, mire vágyik a kamasz és adjuk meg a módját az átadásnak!)

–         testi érintés (Ez egy különösen kemény dió, a kamaszok ugyanis gyakran idegenkednek szüleik érintésétől. Várjuk ki a megfelelő időt, és a megszokott babusgatás helyett csak öleljük át! Fiúk esetében a szkanderozás, játékos csipkelődés is belefér!)

Persze a kamaszoknak szükségük van mind az öt szeretetnyelvre. Leggyakrabban elsődleges nyelvükön szóljunk hozzájuk, de szeretet-tankjuk akkor lesz tele, ha mindegyik módon megérintjük őket. És ne feledjük: a biztos utak mindegyike szereteten és elfogadáson alapszik!