Alaposan gondold át, kinek szervezel bulit!

Csokorba szedtünk egy csomó jó tanácsot, melyeket érdemes számbavenni, mielőtt nekikezdünk a meghívók postázásának.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások
2012. november 23. szabo.daniel

Gyerek- és ifjúsági zsúrok, szülinapi bulik és egyéb otthoni rendezvények szervezésére vonatkozóan szedünk csokorba egy csomó jó tanácsot, melyeket érdemes számbavenni, mielőtt nekikezdünk a meghívók postázásának. Elsőként, jelen cikkünkben a korcsoporti kérdést járjuk körül.


Gyerekzsúrok alkalmával több szempontot is figyelembe kell venni. A legfontosabb ezek közül, hogy hány évesekre szervezünk, ez ugyanis nagyban befolyásolja a szervezés mértékének szükségességét.

Babazsúrok

Minél fiatalabb egy gyerek, annál inkább „mindegy” neki, hogy mi van, ha az alapvető dolgok (biztonság, étel, játék) biztosítva vannak. A biztonságot anya és a lakás adja, az ételt egészséges nassokkal letudhatjuk, a játékok pedig, ha nem jönnének automatikusan a gyerekekkel (a szülők általában azért elhozzák a kedvenceket), általában elegek szoktak lenni (vendég gyerek öt ismeretlen játékkal sokkal tovább elvan, mint húsz sajáttal). Az ételkérdés esetleg jobban körüljárható, hiszen kis korban még előfordulhatnak allergiák vagy érzékenységek. Egyszerűen kérjünk meg minden szülőt, hogy hozzon egy tányér harapnivalót, amit az ő gyereke szeret, így ezeket a közösbe téve garantáltan nem marad senki éhen.

Óvodás összejövetelek

Ovis korban már előfordul, hogy megünnepeljük a szüli- és névnapokat. Ilyenkor a legjobb egy diszkrétebb csapattal kezdeni, akik mondjuk elférnek a gyerekszobában tülekedés nélkül. Mindenképp törekedjünk arra, hogy egy térben tartsuk őket, és ha nem kísérik el szülők a gyerekeket, akkor gondoskodjunk barátnőről, rokonról, aki segít, amikor pl. ki kell vinni valakit a mosdóba (hogy a többiek addig se maradjanak felügyeletlenül). Általában akár bel-, akár kültéri buliról beszélünk, az ovis korcsoport még jól elvan bármivel, esetleg néhány egyszerűbb játékot betárazhatunk. Nem kell nagy dolgokra gondolni: a fogófélék, kidobós játékok, ill. egyéb labdások minden nemnek megfelelőek ekkor még. Beltéri összejövetelhez kérhetjük őket, hogy hozzanak egy-egy kedvenc játékot, amivel hagyják is, hogy más játsszon.

Kisiskolások

Kisiskolásokkal már igen aktív alkalom tölthető, legyen az bármilyen apropóból szervezett is. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a mozgásigényük ilyen korban nem csökken a gyerekeknek az óvodáskorhoz képest (sőt!), és mivel nagyobbak is, lehetőség szerint ne benti zsúrt tervezzünk. Vannak persze kreatív elfoglaltságok, amivel ideig-óráig helyhez köthetőek (erről majd egy későbbi cikkünkben), de a fő hangsúly jobb, ha a testmozgáson van (bent otthon is tud lenni, filmet egyedül is tud nézni, társasággal szórakoztatóbb valami más aktivitás). Az egyszerű játékoknál itt már többre lesz szükség, de animátorhoz azért nem feltétlen kell folyamodni. Nagy keletje van a mai fiatalság körében pl. olyan játékoknak, amiket mi játszottunk gyerekkorunkban, és ma már kevésbé ismertek (ide sorolhatók: mókuskáim ki a házból, kendős népi körjátékok stb.). Ha tudunk ilyeneket, vessük be, ha nem, kérdezzünk rá szüleinknél, nagyszüleinknél!

Nagyiskolások (kb. 13 év fölött)

12-13 éves kortól a gyermek agya fontos változásokon megy keresztül. Elkezdődik a tinédzser-kor, ami sok fontos, identifikációs kérdést vet fel bennük. Most kezd kialakulni és végső irányba terelődni az értékrendjükben sok minden, és amellett, hogy ezt szemmel kell tartani (itt nagyot hibázhatunk a nevelési bakikkal!), folyamatosan meg kell engedni nekik az egyre nagyobb mértékű eltávolodást tőlünk. Ha ilyen korúaknak szervezünk bulit, fontos, hogy ne legyen minden percük lekötve, illetve, minél nagyobbakat hozunk össze, annál inkább vonjuk be természetesen őket is abba, mit szeretnének. Az ételnél – életkornak megfelelően – igyekezzünk minél inkább csak nyersanyagokat biztosítani, hogy ők rakhassák össze (kisebbeknél pl. szendvics, nagyobbaknál pl. pizza, amit aztán együtt sütünk ki), programnál pedig törekedjünk a gondolatindító feladatokra. 13 fölött már bátran tervezhetünk beltérre is, a gyerekek jól használják huzamosabb ideig az agyukat, és nemcsak a rohangálás jelent nekik jutalmat, hanem akár egy jóleső elnyújtózás étel után, miközben zenét hallgatnak, vagy valamilyen szójátékot játszanak.

Sorozatunkban sok kül- és beltéri játékot bemutatunk majd, amik remekül bevethetők a fenti korosztályoknál. Érdemes nyomon követni!